SKONUS: Starim studentima biće produžen rok

Vesti 13. sep 202223:46 43 komentara
N1

Starim studentima biće produžen rok za završetak studija, objavila je Studentska konferencija Srbije (SKONUS), prenosi Danas.

„Ministarstvo prosvete pristupiće izradi zaključka Vlade Srbije za rešavanje problema studenata upisanih po starom programu (studenti upisani pre uvođenja bolonje). Rok za završetak studija biće definisan izmenom Zakona o visokom obrazovanju o čemu ćemo se konsultovati sa predstavnicima starih studenata kako je potrebno najoptimalnije trajno rešenje za problem ove grupe studenata“, navedeno je na Fejsbuk stranici SKONUSA.

Ta studentska organizacija je na svom Instagram profilu objavila da je danas održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete i studenata upisanih po starom programu i da je nađeno rešenje za problem starih studenata, odnosno da će rok za završetak njihovih studija biti produžen.

Predstavnici starih studenata su za Danas potvrdili da je sastanak održan i da je postignut načelan dogovor, a više detalja izneće u sredu.

Da će studenti dobiti novi produžetak najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj sednici Skupštine Srbije.

„Mi krezubi sendvičari, a vi tako pametni… Samo mi završili fakultete sa najvišim ocenama, a vi još jedno 30 godina ga nećete završiti, ma koliko se trudili. Zbog vas izlazimo vam u susret i opet ćemo svim večitim studentima da damo priliku da još 10 godina studiraju da biste i vi mogli da privedete kraju studije posle 30 godina studiranja“, rekao je Vučić obraćajući se na sednici republičkog parlamenta koja je bila posvećena situaciji na KiM.

Prema aktuelnom zakonskom rešenju, studenti upisani na osnovne studije na fakultetima i na višim školama do 10. septembra 2005. mogu završiti te studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studiranja, najkasnije do kraja školske 2021/2022. godine, što je 30. septembar, a studenti upisani na integrisane studije iz polja medicinskih nauka, do kraja školske 2022/2023. godine.

Rok do 30. septembra imaju i studenti magistarskih i doktorskih studija koji su takođe upisani po starim propisima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare