SKOJ: Neonacisti planiraju muzički festival u Beogradu

Vesti 13. nov 202213:36 55 komentara
koncert opšte ilustracija
Shutterstock/Ilustracija

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) saopštio je da neonacistička skinhed mreža “Krv i čast”, koja u Srbiji deluje pod paravanom Klub 28 (drugo i osmo slovo abecede koja formiraju skraćeni naziv grupe na engleskom jeziku), planira održavanje festivala neonacističkih bendova od 17. do 19. novembra u Beogradu.

Neonacisti svoj “festival” nameravaju da održe u tajnosti, a planirano je da se na njemu okupi više stotina naci-skinheda i drugih belih rasista iz čitave Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, navodi SKOJ u saopštenju.

POVEZANE VESTI:

Na festivalu bi, kako se dodaje, trebalo da nastupe bendovi Iz Revolta (Beograd), Proviđenje (Jagodina), Kristalna Noć (Kragujevac) kao i grupe iz inostranstva Hobbit (Italija), Mistreat (Finska), Obled (Poljska), Skurnshot (Grčka), Saubande (Češka) i Whitelaw (Britanija).

Bend Iz Revolta u pesmi “Naša scena” skandira “Srbija Srbima”, dok je u numeri “Jedan narod” muzika pozajmljena od poljskog neonacističkog benda Konkwista 88 (dve osmice u imenu predstavljaju nacistički pozdrav “Hajl Hitler”), objašnjava se u saopštenju SKOJ-a.

Dodaje se i kako su Proviđenje i Kristalna noć nekada bili “zvanični bendovi” Srpske divizije “Krv i čast” – Borba 18 (brojke označavaju početna slova imena Adolfa Hitlera), neonacističke skinhed mreže koja deluje u Srbiji i Republici Srpskoj.

Prema navodima SKOJ-a, planirano je da se festival održi u klubu “Garaža”, Bulevar vojvode Mišića 49 preko puta Sajma, kod stare okretnice tramvaja. U slučaju da ta lokacija bude “provaljena” neonacisti imaju dve rezervne opcije za održavanje koncerta u samom centru Beograda, a SKOJ poručuje da će adrese tih lokacija javnosti obelodaniti blagovremeno.

SKOJ podseća i da je organizator festivala ista neonacistička grupacija, Klub 28, koja je u oktobru 2020. godine u zgradi BIGZ-a planirala održavanje koncerta u znak sećanja na Jana Stjuarta Donaldsona, vođu međunarodne neonacističke skinhed mreže “Krv i čast”, poginulog u saobraćajnoj nesreći 1993.

Taj koncert je, kako se navodi, sprečen pravovremenim reagovanjem antifašističke javnosti, na inicijativu SKOJ-a.

SKOJ u saopštenju poziva nadležne da odmah zabrane održavanje neonacističkog koncerta u Beogradu, a fašistima iz Evrope i SAD uskrate ulazak u zemlju u kojoj propagiranje hitlerizma, antisemitizma i rasizma zakonski nije dozvoljeno.

Ukoliko nadležni, kako se navodi, ne zabrane orgijanje neonacista u Beogradu, SKOJ poručuje da će pozvati anfifašiste da se okupe ispred lokacija na kojima su planirani koncerti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare