Škero: Đukanović pali baklje po krovovima, a u isto vreme diskutuje o sudijama

Vesti 04. mar. 202113:575 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije i predsednica Centra za pravosudna istraživanja Vida Petrović Škero ocenila je danas da je rasprava u parlamentu pokazala da zakonodavna vlast, ali i nosioci izvršne vlasti, smatraju da sudije ne treba da biraju sudije.

Protekla godina obeležena je takvim stavovima iznetim u skupštini, rekla je ona u onlajn debati Beogradskog centra za ljudska prava, na kojoj je predstavljen Izveštaj o ljudskim pravima u 2020. godini.

Promene ustavnih amandmana u delu pravosuđa imaju za cilj da se otkloni uticaj politike i da se vrati poverenje građana u sudstvo, ali ona smatra da se to neće dogoditi, imajući u vidu diskusije u skupštini.

Petrović Škero ukazala je i na poziciju predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimira Đukanovića, koji je po toj funkciji član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, a ujedno je i advokat koji učestvuje u postupcima.

Njegova obaveza je bila da zamrzne advokatsku funkciju, smatra ona.

Veliki problem je ugled takvog člana koji je bio nosilac baklji na krovovima Beograda tokom vanrednog stanja, a u isto vreme vodi diskusiju o kvalitetu sudija i o tome da li oni smeju da se izjašnjavaju o zakonima u toku javne rasprave, rekla je Vida Petrović Škero.

Komentari

Vaš komentar