Situacija s koronom zabrinjava, Krizni štab ćuti, Vesić traži relaksiranje mera

Vesti 31. mar. 202119:08 > 19:2478 komentara
Podeli:

Situacija zabrinjava, a lekari poručuju da je zdravstveni sistem prenapregnut. Naglašavaju da je vakcinacija neophodna, ili "nas, kako kažu, neće biti." Upozoravaju i da su gotovo svi bolnički kapaciteti u kovid bolnicama širom zemlje popunjeni. I pored svega, sednica Kriznog štaba ni danas nije održana.

Temperatura u plusu, zdravstveni radnici i dalje u skafanderima. Sitaucija zabrinjavajuća, bolnički kapaciteti gotovo popunjeni. U kovid bolnici u Batajnici slobodnih kreveta više nema, a lekari kažu da trenutno leče 915 pacijenata, među kojima je sve više maldih sa teškom kliničkom slikom.

„Naši kapaciteti su popunjeni do maksimuma i došla sam u situaciju da se traži mesto više, da strahujem od svakog telefonskog poziva od molbi kolega iz očaja da se primi još jedan i jedan pacijent. Prelomni trenutak je za nas i ceo zdravstveni sistem, za našu Srbiju. Sad ako se masimalno ne posvetimo vakcinaciji – nas bukvalno biti neće“, kaže Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Povezano:

„Jedna izuzetno ozbiljna i teška situacija ne samo u ovoj bolnici Batajnica, nego u svim našim kliničko-bolničkim centrima, u svim našim kovid bolnicama“, naveo je dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Nadležni upozoravaju i da je u bolnicima više primljenih pacijenata, nego otpuštenih. Zbog toga poručuju da je vakcinacija trenutno „jedni spas“ u borbi protiv koronavirusa.

„Velika molba, apel – molim vas ljudi vacinišite se. Država je obezbedila vakcine, možete da birate vakcine, vakcinišite se, vodite računa o vašem zdravlju, o zdravlju vaših najmilijih, samim tim doprinećete zdravlju i kompletne nacije“, apeluje Vekić.

Upozorenja lekara studenti ne čuju. Pojedini poručuju da i dalje nemaju poverenje u vakcine, jer nisu dovoljno ispitane.

„Trenutno najčešće pitanje koje muči studente jeste izazivanje steriliteta, odnosno neplodnosti, da li, zašto, kako – s obzirom na to da smo mi u tom nekom periodu kada se u bliskoj budućnosti bliži i formiranje porodice. To su neke zablude koje studenti trenutno imaju“, kaže Teodora Milošević iz Nacionalne asocijacije studenata farmacije.

Osim studenata, apele lekara koji ukazuju na ozbiljnost situacije ne čuje ni Krizni štab. Jer, iako je bilo najavljeno da će se sastati, sednica nije održana. Zbog toga ostaje nejasno šta će biti preduzeto kada je reč o merama.

A da bi trebalo da se relaksiraju i da se ugostiteljima dozvoli rad, više puta je tražio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Sada upozorava i da je Beograd zbog pandemije za poslednjih godinu dana izgubio 266 miliona evra samo od turizma.

„Sad se pominje ekonomija u poslednje vreme kao razlog zašto ne možemo da donesemo mere. Što se tiče otvaranja lokala, puštanja potpuno u rad – ja nisam siguran da to ima ikakvog smisla i da to treba dopustiti“, navodi mikrobiolog dr Milanko Šekler.

A da su aktuelne mere suviše blage, poručuju Ujedinjeni protiv kovida. Ocenjuju da su zakasnele i da, ukoliko važe samo nekoliko dana, neće postići nikakav rezultat.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar