Siromaštvo i zagađen vazduh samo su neki od problema Zapadnog Balkana

Vesti 06. mar. 202114:428 komentara
Podeli:
Izvor: N1/Google Earth

Zagađen vazduh, siromaštvo, odlazak mladih iz zemalja regiona, pandemija, nedostatak demokratije, loš obrazovni sistem i slabe institucije problemi su koji ne poznaju granice i rešenja za njih ne mogu biti parcijalna, već isključivo regionalna, rečeno je na sastanku Regionalne akademije za razvoj demokratije u Beogradu.

Učesnici su zaključili da je krajnje vreme da države regiona shvate da su saveznici u velikom poslu koji im predstoji, a ne protivnici koji jedni drugima postavljaju prepreke i sapliću jedni druge.

Sastanku su prisustvovali poslanici, ministri, zvaničnici i aktivisti iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Severne Makedonije i sa Kosova.

Učesnicima su se obratili ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmit, direktor Fridrih Ebert fondacije u Beogradu Maks Brandle i direktor programa za Zapadni Balkan u Olof Palme Centru Jonas Anderson.

Govorili su neki od osnivača Regionalne akademije za razvoj demokratije: poslanik iz Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, poslanik iz Hrvatske Bojan Glavašević, državna sekretarla za evropske poslove Severne Makedonije Kalinka Gaber i nekadašnja poslanica Skupštine Srbije Aleksandra Jerkov.

Kako je najavljeno, nakon definisanja tema koje su zajedničke za sve zemlje regiona, Akademija za razvoj demokratije će u narednom periodu razviti politike u ovim oblastima i raditi na tome da rešenja koja nude postanu sastavni deo nacionalnih politika.

Komentari

Vaš komentar