U 47 gradova održani protesti prosvetara, kažu – na potezu država

Vesti 01. dec 202212:29 > 17:01 103 komentara

U 47 gradova i opština u Srbiji održan je protest prosvetnih radnika sa zahtevima - da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da nastavnici dobiju status službenog lica. Povod za protest bilo je učeničko nasilje prema profesorki engleskog iz Tehničke škole u Trsteniku. Jedan deo nastavnika iz tog grada pridružio se kolegama iz Kruševca, gde su se okupili da, kako su naveli, izraze bunt protiv nasilja koje vide na svakom koraku. Protest je održan i u Beogradu, gde se na početku, na Trgu Nikole Pašića, prema rečima reportera N1, okupio veliki broj nastavnika koji su nosili i transparente sa imenom škole iz koje dolaze. Oni su potom otišli u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, kako bi, kako su naveli, poslali poruku ministru prosvete Branku Ružiću da nisu protiv države. Takođe su najavili mnogo veće proteste ukoliko se ništa ne promeni. Kako su naveli iz Unije prosvetnih sindikata, na protestu je u 47 gradova i opština bilo oko 35 do 40 hiljada zaposlenih u prosveti.

Nastavnica srpskog jezika iz Trstenika Jelena Aranđelović rekla je za N1 da je ovo trebalo mnogo ranije da se desi.

Povezane vesti

„Podrška koleginici se uopšte ne dovodi u pitanje, ali ovde se radi o svima nama, o našem položaju u društvu, kako nas društvo vidi, a kako nas društvo vidi, vide nas i deca“, poručila je ona.

Kazala je da je položaj prosvetnih radnika takav da mnogi pokušavaju da nađu nova zanimanja, da napuste prosvetu, jer je postalo nemoguće izdržati.

„Nema problema u prosveti, ima problema oko nas. Problemi su počeli onog trenutka kada smo postali prosvetari, ne profesori, nastavnici, učitelji, nego kada su počeli da se najavljuju protesti prosvetara… Ljudi ne sagledavaju kolika je težina posla kojim se bavimo“, rekla je Aranđelović.

Ona dodaje da je nasilje nešto što postoji, da je krenulo mnogo ranije, ali se nekada „nekako autoritet profesora podrazumevao“ .

Upitana zašto prosvetni sindikati nisu ujedinjeni izašli na današnji protest, ona kaže da imaju isti cilj, ali da je sada ko će prvi.

„U ovom slučaju trebalo je svi da izađemo zajedno i krenemo jedinstveno“, ukazuje.

Dodaje da sindikati insistiraju na statusu službenog lica, ali da nije sigurna koliko je to u redu, „mora da se menja iz korena odnos prema školi, prosveti, ministarstvo treba da shvati da je ono tu zbog nas, da nas podrži, a ne na svaki naš glas da reaguje štiklom“.

Beogradski prosvetari: Sada je na potezu država

I u Beogradu je protest počeo na Trgu Nikole Pašića, posle čega su prosvetari otišli u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete, gde je protest i završen.

Povezane vesti

Reporter N1 kaže da su prosvetari poručili da će škole danas biti zaključane, „jer takve škole nam ne trebaju ako se takve stvari u njima dešavaju, hitno se nešto mora promeniti“.

Kako su naveli iz Unije prosvetnih sindikata, svesni su da danas neodržavanjem nastave krše zakon, ali da „jednostavno više ne mogu da trpe, spremni su da se odreknu dnevnice za današnji dan“. Dodaju da su bili pod velikim pritiskom rukovodstva škola, odnosno direktora, pred protest.

Forum beogradskih gimnazija saopštio je da je dobio informacije od svojih kolega da je gradska prosvetna inspekcija poslata na teren i proverava u kojim školama zaposleni nisu na svojim radnim mestima.

Zahtev im je, kako ističu, status službenog lica i dodaju da nije vreme za neke druge zahteve u ovom trenutku.

Oni se, takođe, zalažu i da se skrati dužina vaspitno-disciplinskog postupka prema nasilnim učenicima.

Oni su, takođe, otišli i u protestnu šetnju ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša i Nemanjinom, sve do zgrade Ministarstva prosvete da bi, kako su naveli, poslali poruku ministru prosvete Branku Ružiću da nisu protiv države, već od nje traže da ih podrži, da iz razume, i kako su ponovili iz Unije sindikata, uprkos teškom materijalnom položaju prosvetnih radnika, ovoga puta se radi samo o dostojanstvu i nemaju nikakve druge zahteve.

Naveli su da će u narednih 20 dana biti strpljivi i sačekati reakciju ministra prosvete, koji je ranije kazao da bi oko 20. decembra trebalo da budu poznate konkretne mere o sprečavanju nasilja u školama. Rekli su da će u skladu s tim reagovati, a ako se ništa ne promeni najavili su mnogo veće i radikalnije proteste.

Kako su saopštili iz Unije prosvetnih sindikata u 47 gradova i opština okupilo se oko 35 do 40 hiljada zaposlenih u prosveti.

U 820 osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas neće biti nastave ni u prvoj ni u drugoj smeni, a prosvetni radnici iz tih škola su na trgovima u 47 gradova i opština tačno u podne održali protest sa samo jednim zahtevom – da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da se nastavnicima dodeli status službenog lica.

Protest ‘‘Stop nasilju u školama‘‘, organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, kao reprezentativni sindikat u obrazovanju koji broji oko 30.000 članova širom zemlje.

Novi Sad: Ne želimo sa pancirom da idemo u školu

Nekoliko desetina prosvetnih radnika okupilo se na protestu ispred zgrade Banovine u Novom Sadu, kao odgovor na sve učestalije slučajeve nasilja u školama, kako prema učenicima tako i prema nastavnicima.
Okupljeni prosvetari nosili su zastave Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i transparente sa natpisima „Škola je druga porodica, šta je sa prvom?“ i „Stop nasilju“.

Kako su poručili tom prilikom, prosvetari se bore za svoje dostojanstvo i ne žele u školu da „dolaze u zaštitnim pancirima“.

Predsednik gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Martin Mihajlović zatražio je od Ministarstva prosvete da prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica, kako bi „bar na neki način bili zaštićeni“.

„Kada bih vam pokazao spisak novinskih napisa prethodnih 15 godina gde se na svakih šest meseci pojavi neka vrsta nasilja nad prosvetnim radnikom ili vršnjačko nasilje, bili biste zgroženi – davljenje, vadjenje noževa na nastavnike, prebijanje nastavnika i direktora…“, podsetio je Mihajlović.

Prosvetari su se žalili i na komplikovane birokrstske procedure sa kojima se svakodnevno suočavaju, ali i na blagonaklon odnos sistema prema neodgovornim djacima.

Istakli su i da je neophodno poboljšati položaj prosvetnih radnika u Srbiji.

U Nišu – školski čas na otvorenom

Prema rečima reportera N1 Milana Stojanovića, u Nišu se neće šetati, a okupljeni prosvetari su rekli da će praktično održati jedan javni čas, „školski čas na otvorenom“.

Poruka je da više ne žele da ćute o problemima sa kojima se suočavaju na poslu. Kažu da nije reč o platama, finansijama, u ovom trenutku, mada to jesu hronični problemi, ali kažu reč je o tome da se mora govoriti o bezbednosti svih u obrazovnom sistemu. Skupovi su zakazani i u Leskovcu, Prokuplju, Vranju.

Gordana Andrić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika rekla je da je „danas za prosvetne radnike zaista dobar dan“.

„Odavno se nismo ovako lepo ujedinili oko jednog jedinog, ne zahteva, ali apela svakako. Čula sam da jeste bilo pritisaka, jeste bilo plasiranja informacija, koje će zbuniti i prosvetne radnike i javnost, USPRS je najavila ovaj štrajk pre 10 dana, od tada je bilo dezinformacija koje će zbuniti sve. Direktori su vršili veliki pritisak nad radnicima. Ovo je protest danas protiv nasilja, ne samo učenika prema profesorima i učenika međusobno, nego i nasilja koje vrše direktori nad profesorima. Psiholozi će vam reći da se nasilje vrši na nekoliko nivoa, verbalno je podjednako važno i zloslutno kao fizičko, još ću reći i da ono neizoistavno vodi fizičkom nasilju“, kaže ona.

Milan Stojanović

Činjenica je, kaže ona, „da su kadrovi na rukovodećim mestima pre svega SNS kadrovi“.

„To znaju svi u javnosti. Njima očigledno nije u interesu da se održavaju štrajkovi. Kompletna javnost danas zna da je za ovakvu eskalaciju nasilja upravo odgovorno kreiranje politike prethodnih desetak godina, ovo što se u školama događa je samo posledica nasilja u celom društvu, koje ne samo da se ne sankcioniše, nego se nagrađuje“, kaže.

Prema njenim rečima, u Niškom okrugu su 24 škole u totalnoj obustavi, u 12 škola su u obustavi članovi USPRS, a u dve škole iz tehničkih razloga nije moglo da dođe do obustave rada, jer, kako kaže, rade sa decom sa smetnjama u razvoju.

Protest i u Kragujevcu

Prosvetari svoj bunt izražavaju i u Kragujevcu.

N1/Milan Nikić
N1/Milan Nikić
N1/Milan Nikić

U osnovnim i srednjim školama u Kragujevcu nije bilo nastave, a prosvetni radnici protestovali su na Đačkom trgu ispred Prve kragujevače gimnazije, tražeći od vlasti bezbedne uslove za nesmetan rad.

Na protestu istaknut je zahtev da prosvetni radnici dobiju status službenog lica, ili, ako to po zakonu nije moguće, da Ministarstvo prosvete obezbedi uslove za bezbedan rad prosvetnih radnika i sankcionisanje nasilnka u školama.

Profesorka Marija Blagojević rekla je da ju je sramota što su mnoge njihove kolege morale da napuste prosvetu.

Jednostavno nisu hteli partijsku knjižicu, a mi nismo ništa učinili da ih zadržimo, rekla je ona i dodala:

„Nama je odavno jasno da se borimo s novom ideološkom diktaurom u obrazovanju, jer ako ne radimo svi po istim obrascima i svi po istom nalogu, nismo dobri nastavnici, kazala je Blagojević.

Blagojević je ocenila da je krajnje vreme da se i prosvetni radnici preispitaju koliko su i sami doprineli stuaciji u kojoj se nalaze i da se izbore za spas urušene prosvete.

Ako nešto sada ne učinimo, bićemo saučesnici u konačnom uništavanju prosvete i nećemo se ni malo razlikovati od ovih koji svojim nečinjenjem truju vodu u bunaru iz koje će piti budućnost ove zemlje, poručila je Blagojević.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca Liljana Miletić rekla je okupljenima da je u Kragujevcu danas nastava prekinuta u 25 škola i da u je takva situacija u većini okolnih mesta.

Koordinator sindikata prosvetnih radnika Kragujevca Milan Jeftić rekao je da su se prosvetni radnici odlučili na jednodnevni prekid nastave kako bi ukazali na narastajuću opasnosta od nasilja u školama kome su sve češće izloženi nastavnici i profesori.

Došlo je neko zlo vreme u kome moramo da apelujemo da nam se sačuvaju životi i zdravlje, rekao je Jeftić.

„Budućnost obrazovanja počinje danas“

U Kruševcu, sa protesta Unije sindikata prosvetnih radnika (USPRS), zbog nasilja nad profesorkom u Tehničkoj školi u Trsteniku, poručeno je da se tim protestom danas brani prosveta. Okupljeni su nosili transparente „Budućnost obrazovanja počinje danas“, „Rušenje prosvete – Srbija bez budućnosti“.

Nastavu je danas, prema podacima kruševačke UPRS obustavilo 40 škola u Rasinskom okrugu, u kojima većina profesora pripada tom sindikatu.

Predsednik kruševačkog USPRS-a Dobrivoje Marjanović zahvalio je kolegama koji su, nakon odluke o protestu, „izdržali sve pritiske“.

Podsetio je da se Unija obratila ostalim sindikatima, ali da su, kako je kazao, „svi oni koji su želeli da stanu na pravi put“ – na protestu.

Kazao je da su „svi koji drugačije misle“ na drugim mestima, te dodao da su „oni organizovali jednočasovnu obustavu rada i protest juče u Beogradu“.

Optužio ih je da „služe da podmiruju vlast i potpisuju kad treba kolektivne ugovore ili prekide štrajka“.

„Mnogo puta su nas izdali, tako da više sa njima nećemo saradjivati“, kazao je on.

Profesor Tehničke škole iz Trstenika Ljubiša Čeperković je kazao da je ta škola postala sinonim za „izmicanje stolice“.

Kazao je da su svi prosvetari mislili da to ne može da ima se desi, te da, kako je rekao, „svakog dana nam izmiču stolice svi koji pričaju kako ne radimo ništa, kako nam je radno vreme kao porodiljama i da imamo odmor tri meseca“.

„Izmiču nam stolice i oni koji traže da popravimo ocenu, direktori koji zapošljavaju svoje pulene preko reda, Ministarstvo i kolege koje su ostale u učionicama“, poručio je on.

I u Novom Pazaru ukazali na nasilje u školama

Poverenik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) za Novi Pazar Elvis Divanefendić izjavio je da je cilj protesta očuvanje dostojanstva i zaštita prosvetnih radnika u Srbiji od nasilja.

On je na protestu ispred Osnovne škole „Vuk Karadžić“, na kome se okupilo oko 30 članova tog sindikata iz pet novopazarskih škola, kazao da je nasilje sveprisutno u obrazovnim ustanovama.

„Bojim se da to neće prestati ni sa ovim, ali na nama je da podignemo glas, da kažemo stop svakom vidu nasilja u školama“, istakao je Divanefendić.

Nastavnica srednje medicinske škole „Dva heroja“ Emina Brunčević kazala je da je štrajk usmeren protiv Ministarstva prosvete kao krovne institucije jer se, kako je ocenila, na tom nivou „rešava korenit problem u školskom sistemu, kao što je nasilje“.

Kazala je da je ranije odsustvo štrajkova prosvetnih radnika u Novom Pazaru „posledica sveukupne društvene situacije“ i da je to specifična sredina.

„Ono što je zadivljujuće, a što meni kao pojedincu i nastavniku daje nadu da ćemo se pokrenuti sa mrtve tačke… jeste to što su danas u Novom Pazaru, iako bez radikalnih mera, svi sindikati u nekom vidu štrajka“, navela je Brunčević.

Protest i u Banatu

Predstavnici Sindikata prosvetnih radnika Banata su sa protesta u Zrenjaninu poručili da tim protestom brani dostojanstvo profesije i zaštita dece u školama, a da je osnivanje radne grupe za sprečavanje nasilja „samo iznuđena pružena ruka“.

Učesnica protesta Gordana Micić izjavila je da je podrška koleginici – žrtvi nasilja, bila samo povod okupljanja, a da su stvarni razlog, uzrok i posledice mnogo veći i širi.

Ocenila je da je opšte mišljenje da je osnivanje radne grupe za sprečavanje nasilja „samo iznuđena pružena ruka“, te dodala da će prosvetari to smatrati gestom dobre volje.

„U stvarnu nameru ćemo se uveriti kada vidimo epilog i primenu onoga što se nudi i što će navodno rešiti situaciju“, kazala je Mićić.

Ukazala je i da su se okupili kako bi pokazali da je sistem vrednosti u zemlji urušen, a dostojanstvo prosvetnog radnika i profesije u školama degradirano.

Rekla je i da su nastavnici obespravljeni i poniženi i da „nisu autoritet za učenike“, te upozorila da će, ukoliko tako ostane, to dovesti do nesagledivih posledice na generacije koje se školuju.

Nastavnik Milan Galić rekao je da se okupljeni prosvetari bore za profesiju, za zaštitu njih i dece u školama.

Ukazao je da se dešava nasilje koje ne prestaje, a da deca u školama kao da nisu o tome obaveštena.

Galić smatra i da ministar prosvete Branko Ružič, zbog, kako je kazao, neodgovorne izjave o slučaju vršnjačkog nasilja u Subotici, ne bi više treba da budu u vladi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare