Sinod: Zakon o istopolnim zajednicama je neprihvatljiv za SPC

Vesti 25. mar 202110:27 45 komentara
N1/ilustracija

Zakon o istopolnim zajednicama je neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštio je Sinod SPC, navodeći da su taj svoj stav blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneli Vladi Srbije.

Taj predlog zakona je za SPC neprihvatljiv, navodi se u saopštenju, uz ocenu da je „ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve“, na kojima je „duhovno i moralno utemeljen“ srpski narod, kao i „celokupna evropska civilizacija“.

Povezane vesti

Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost, ističe Sinod SPC.

Naglašava se da „Crkva poštuje slobodu koju je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine“.

Sinod je, kako se navodi, „saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona“, a istovremeno ukazuje da je „argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo“.

U saopštenju se navodi kako „Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost“.

Sinod očekuje da će „po ovom pitanju biti uvaženi argumenti SPC“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare