Sindikati: Otvoreno pitanje bezbednosti sistema Republičkog geodetskog zavoda

Vesti 05. jul 202208:49 3 komentara
N1

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) zatražili su u otvorenom pismu od direktora te institucije Borka Draškovića, a povodom hakerskog upada u sistem, da odgovori da li su korišćeni besplatni i jeftini zaštitni programi i da li su softveri koji su plaćeni milionima evra imali u svom sastavu i adekvatne zaštite.

Priča o brojnim servisima koji su na platformama RGZ je zaista odvalačenje pažnje sa krucijalnih pitanja, a ona se tiču najznačajnijeg dela RGZ – baze katastra nepokretnosti. Pored toga, otvoreno je i pitanje bezbednosti i zaštite svih softvera, servera, kao i personalnih radnih stanica na kojima poslove obavljaju zaposleni službenici, ukazuju sindikati.

Kako ističu, ono što je lako zaključiti jeste da su programi zaštite i antivirusi koji su instalirani bili neadekvatni i nedovoljni da zaštite ceo sistem, a pitanje je da li je na bezbednost sistema uticala činjenica da su softvere izrađivale IT kompanije iz nekih susednih zemalja, iako je Srbija lider u ovom delu Evrope u oblasti informacionih tehnologija.

Sve ovo zahteva odgovore i iskreno se nadamo da će neko od nadležnih smoći snage da prihvati bolnu istinu i izađe pred javnost sa jasnim i nedvosmislenim činjenicama. Krah sistema, koji ste pokušavali da instalirate suprotno svim propisima i zdravom razumu je bilo lako naslutiti, upozorili su Jedinstvena organizacija sindikata, ASNS i sindikat Nezavisnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare