Sindikati obrazovanja uputili zahteve Vladi, ako ne bude dogovora moguć i štrajk

Vesti 30. avg 202121:59 42 komentara
Unija sindikata prosvetnih radnika, sindikat, protest, prosvetni radnici, prosveta, smanjenje broja učenika
N1

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije utvrdili su danas zahteve koji su poslati nadležnim ministrima i Vladi Srbije, a ukoliko ne bude postignut dogovor reprezentativni sindikati preduzeće sve metode sindikalne borbe, uključujući i štrajk, saopšteno je posle sednice tih sindikalnih organizacija.

Kako je navedeno u saopštenju sindikati zahtevaju da od 1. januara 2022. godine počne primena Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru koji predviđa platne grupe i razrede, a ukoliko ne bude počeo da se primenjuje taj zakon od Vlade Srbije traže povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovanju za 15 odsto.

Povezane vesti

„Tražimo izjednačavanje cene rada za sve delatnosti u obrazovanju, tražimo izmene pravilnika o formiranju odeljenja u cilju smanjenja broja učenika u odeljenjima osnovnih i srednjih škola“, piše u saopštenju.

Sindikati zahtevaju i izmene i dopune pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koje obaljaju delatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja kojima bi se stručni saradnici i nenastavno osoblje finansirali srazmerno broju odeljenja, odnosno kvadraturi ustanove.

„Ukoliko se ne postigne dogovor u vezi sa navedenim zahtevima, reprezentativni sindikati će preduzeti sve metode sindikalne borbe, uključujući i štrajk“, navedeno je u saopšenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare