Sindikat novinara Srbije poziva na dogovor o zahtevu za kolektivni ugovor

Vesti 02. dec 202216:35 0 komentara
novinari mediji mikrofoni
Shutterstock/ilustracija

Sindikat novinara Srbije objavio je proglas u kom je pozvao sindikate u medijima i udruženja, UNS i NUNS pre svih, da zajedno naprave platformu koja treba da omogući uspostavljanje socijalnog dijaloga koji će voditi do potpisivanja posebnog (granskog) kolektivnog ugovora.

Naša zajednička obaveza je da poboljšamo položaj nekoliko hiljada medijskih radnika koji u ovom trenutku u Srbiji rade u neregularnim uslovima: neki bez ugovora o radu, drugi – sa minimalnim i neredovnim platama, treći – bez plaćenog prekovremenog rada, četvrti – bez slobodnih dana i godišnjeg odmora, peti – bez zdravstvenog osiguranja, navodi se u proglasu.

To se sve, kako ističu, dešava jer vlasnici medija ne žele da sednu za sto i dogovore sa zaposlenima elementarne uslove za dostojanstveni rad u medijskoj delatnosti.

Ako mogu prosvetari, zdravstveni radnici, radnici u kulturi i mnogi drugi da dogovore uslove rada – zašto to ne učinimo mi u medijima? Ako medijske gazde ne žele dijalog sa novinarima i medijskim stručnjacima i postave pravila koja bi svima, i nama i njima, omogućila profesionalan angažman – povežimo se mi sa druge strane stola i dignimo glas protiv statusa nadničara. Tako nas je opravdano nazvao uvaženi sociolog Srećko Mihajlović na osnovu istraživanja u kojem je utvrdio da su elementarna prava do te mere uskraćena novinarima i medijskim radnicima da im je položaj uporediv sa nadničarima, navodi se u saopštenju ovog sindikata koji prenosi UNS.

Sindikat novinara Srbije traži sastanak sa medijskim sindikatima, (Udruženjem novinara Srbije i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije na kojem će, kako kažu, dogovoriti osnovni dokumet za pregovore sa vlasnicima medija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!