Sindikat: Neka ministarstva onda školama dostave fenjere i parafinske sveće

Vesti 20. sep 202210:344 komentara
Podeli:
Izvor: N1/ilustracija

Sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" predložilo je da ušteda električne i toplotne energije u školama bude planirana prema periodu pre pandemije, navodeći da smanjenje za 15 odsto u odnosu na 2021. nije moguće, jer je prošle školske godine nastava u Srbiji bila organizovana po principu semafora, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Sindikat povodom dopisa Ministarstva rudarstva i energetike o planu uštede energije za predstojeću zimu navodi da je u znatnom broju škola tokom prethodne školske godine već u potpunosti ostvaren prelaz na LED rasvetu, u nekima i zamena stolarije slabe energetske efikasnosti, zbog čega je „za mnoge škole nedostižan planiran nivo uštede“.

U saopštenju Sindikat prosvete „Nezavisnost“ ocenio je da nisu prihvatljive nikakve mere u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije koje bi dodatno urušile kvalitet nastave ili bezbednost dece i učenika.

„Ideje poput isključenja računara odmah nakon upisivanja časa u elektronski dnevnik, stavljanja projektora i pametnih tabli van upotrebe, smanjenja ili isključenja osvetljenja u hodnicima i po stepeništima škola, smatramo opasnim kako za bezbednost učenika i zaposlenih, tako i za kvalitet nastave i praćenje učeničkih postignuća na časovima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da predlog skraćenja trajanja časova ima smisla jedino ako se učenicima omogući nastava koja aktivira i moderne tehnologije, jer kako su naveli, u protivnom očekuju da Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom rudarstva dostavi fenjere i parafinske sveće za što efikasniji povratak u 12. vek.

Komentari

Vaš komentar