Simonović: Ovde je Putin popularniji od Vučića, morali smo da osudimo agresiju

Vesti 28. feb 202209:33 > 09:59 39 komentara
N1

Glavni i odgovorni urednik portala ''Nova.rs'' Veselin Simonović ocenio je u Novom danu da smo kao država invaziju Rusije na Ukrajinu "morali jasno da nazovemo agresijom", kao i da to nije urađeno zbog izbora, jer bi "predsednik u tom slučaju izgubio deo svojih birača". "Što je više na moći, on više kuka. To je njegova strategija od kada je došao na vlast", naglašava Simonović i procenjuje da će Vučić još više 'kukati' zbog statusa u koji je sam sebe doveo.

„Naravno da smo svi uplašeni agresijom kojom se Putin obračunava sa Ukrajinom i pokazuje trenutno stanje u svetu, odnosno da je vrlo lako, bez posledica okupirati i rasparčati jednu nezavisnu državu. To je nešto što kod mene izaziva ogorčenje i bes. I zato smo i na portalu ‘Nova.rs’ i u novinama ‘Nova’ insistirali da se naša država što pre izjasni o tome i osudi to. Da i mi budemo nekog civilizovanog sveta, da neko, koliko god da je moćan i silan, ne može da unesreći jedan narod i rasturi jednu državu“, kaže Siimonović.

Nije zadovoljan kako se naša država izjasnila o krizi u Ukrajini i napominje da je to „moralo jasno da se nazove agresijom i da se osudi taj čin, bez obzira na posledice“.

Povezane vesti

„Nismo situaciju nazvali agresijom. Izbori su u Srbiji. Ne treba izgubiti iz vida da je ovde Putin popularniji od Vučića, a Vučić ima najveći rejting u Srbiji“, konstatuje on.

Pojašanjava da ovde ne bi trebalo da budu popularni strani političari i ističe da bi voleo da „baštinimo neke civilizacijske vrednosti za koje smo odavno izgubili svaki osećaj“.

Ocenjuje da je rat u Ukrajini glavna vest i da gotovo nema drugih. Zbog toga, podseća on, iako su izbori, slabo se mogu videti vesti o opozicionim aktivnostima, dok predstavnici vlasti koriste ovu situaciju i pojavljuju se u okviru funkcionerske kampanje.

„Imaju naše pare i mogu da ih rasipaju do izbora do mile volje, a opozicija nema taj prostor, jer im ga je rat uzeo u svim medijima da se predstave biračima“, kaže Simonović.

Vučić što je više na moći, on više kuka

Govoreći o kampanji Vučića i njegovom načinu obraćanja biračima, ocenjuje da predsednik Srbije redovno „kuka nešto, uvek je on na velikim mukama, spava po hodnicima i ne jede“

„Što je više na moći, on više kuka. To je njegova strategija od kada je došao na vlast“, naglašava Simonović i procenjuje da će Vučić još više ‘kukati’ zbog statusa u koji je sam sebe doveo.

„Niti može da osudi, jer gubi glasače, niti može da podrži , jer će izgubiti podršku Zapada. s druge strane, mi smo potpuno energetski zavisni od Rusije“, podseća on i navodi da smo mi zavisni 100 odsto, dok su neke druge zemlje, kao što je Nemačka, oko 50 odsto.

On je ocenio da zbog toga što gotovo sve zemlje u Evropi manje iili više zavise od ruskog gasa, one nisu uvele snažne sankcije Rusiji.

„To nije nešto što će Rusiju odvratiti od dalje agresije na Ukrajinu“, smatra Simonović.

Inače, portal Nova.rs, u kome je Simonović glavni i odgovorni urednik, danas slavi drugi rođendan. Veselinović je rekao da su osim najnovijih vesti, analiza, reportaža, čitaoci na ovom portalu do sada mogli da pročitaju i veliki broj ekskluzivnih priča na svim rubrikama – od intervjua sa poznatim sportistima, preko ekskluzivnih saznanja iz sfera politike, društva, crne hronike, pa sve do ekskluzivnih odlomaka najpoznatijih književnih dela i intervju sa svetskim selebritijima – od Rajana Rejnoldsa do Anđeline Džoli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare