Simišić (Eko straža): Potrebno oko sedam godina da se zagađenje prepolovi

Vesti 13. jan 202111:447 komentara
Izvor: N1

Predstavnik neformalne organizacije Eko straža, koja se bavi ukazivanjem na probleme zagađenja vazduha, Bojan Simišić izjavio je FoNetu da ne bi trebalo "izmišljati toplu vodu" kada je reč o traženju rešenja za zagađenje, već prilagoditi modele zemalja koje su zagađenje smanjile.

„Smatramo da ne bi trebalo izmišljati toplu vodu, već gledati šta su uradili drugi gradovi i prilagoditi ta rešenja, pošto je zagađenje smanjeno u većem delu Evrope, pa i u Kini. Peking je objavio podatke, oni svake godine smanjuju zagađenje za 10 do 15 odsto“, rekao je Simišić.

Povezane vesti

On je u serijalu razgovora Vidokrug objasnio da Eko straža preko društvenih mreža pokušava da usmeri ljude na prave izvore informacija.

Prema njegovoj oceni, problem zagađenja je kompleksan, a prvi je neadekvatna informisanost javnosti, budući da informacije postoje, ali nisu dostupne na pravi način.

„Još jedan problem je to što donosioci odluka stvaraju narativ da zagađenje utiče na zdravlje samo kada su visoke vrednosti zahađenja“, ukazao je Simišić, koji se pozvao na podatke Svetske zdravstvene organizacije da u Srbiji godišnje od posledica zagađenja vazduha premine 6.000 ljudi.

Kako je primetio, ljudi se obraćaju Eko straži zbog lokalnih problema, poput pekare ili mesare koja stvara dim na čijem su oni udaru ili zbog deponije koja se sama zapaljuje.

Na lokalu je, međutim, često teško nešto uraditi, predočio je Simišić i konstatovao da je u Srbiji na delu suma zagađenja, a ne samo jedno.

„Naš primer je da imamo šerpu bušnu na osam rupa i da bi preneo vodu, ti moraš da zapušiš sve rupe“, ilustrovao je Simišić.

On je rekao da je novo rukovodstvo Ministarstva za životnu sredinu uspostavilo komunikaciju sa Eko stražom, ali smatra da je to Ministarstvo samo mali deo problema.

Na primer, kako je precizirao, Ministarstvo rudarstva i energetike se pita za celu energetsku tranziciju koja se ne sprovodi godinama, a u „njihovoj je nadležnosti Elektroprivreda Srbije, koja je najveći izolovani zagađivač“.

Upitan da li nešto očekuje od mešovite komisije ta dva ministarstva, koja bi trebalo da se bavi zajedničkim problemima životne sredine, Simišić je podsetio da se u Srbiji stalno formiraju komisije i radne grupe koje posao ne rade do kraja.

Prema njegovim rečima, Eko straža pokušava da sugeriše da bi ta tela trebalo da čine stručni ljudi, koji će imati odrešene ruke da analiziraju situaciju i kažu koje je mere potrebno doneti.

Na pitanje koliko je vremena potrebno da se problem zagađenja vazduha reši, on je odgovorio da je potrebno oko sedam godina da se zagađenje prepolovi.

„Toliko je bilo potrebno zemljama koje su se bavile rešavanjem problema zagađenja, mada bi Srbija možda mogla malo da ubrza proces, pošto rešenja već postoje, ali je neophodno da problem počne odmah da se rešava“, zaključio je Simišić.

Komentari

Vaš komentar