Simić (Srpska lista): Uspeh srpske diplomatije, ali nema mesta euforiji

Vesti 27. avg 202221:59 58 komentara
Igor Simić
N1

Ovo što smo danas videli je pre svega uspeh srpske diplomatije, kaže stručnjak za pravo i bezbednost i potpredsednik Srpske liste Igor Simić, navodi KoSSev.

„U smislu borbe predsednika Aleksandra Vučića za srpski narod na Kosovu i Metohiji, posebno u opštinama na Severu“, dodaje u prvoj reakciji na današnji dogovor iz Brisela.

Reakciju je sa svojim narodom ovaj poslanik u kosovskom parlamentu podelio u telefonskom uključenju za TV Pink u Beogradu.

Premda današnji dogovor kojim Srbija prestaje da izdaje ulazno-izlazni dokument za one koji poseduju kosovska dokumenta a putuju centralnom Srbijom sa jedne, i samim tim Priština obustavlja primenu nedavno donešene, „recipročne mere“ – ocenjuje kao „značajnu stvar i samo kao jedan dobar korak u pravom smeru“, Simić ipak oprezno navodi da preostaje drugi deo odluke iz Prištine, a to su registarske oznake, navodi KoSSev.

Povezano:

„Dakle, nema mesta euforiji ovo je dobar korak u pravom smeru, ali očekujemo da da se isti princip primeni i kada je u pitanju dogovor o registarskim oznakama“, kaže i naglašava: „Srbi na KiM nisu spremni da se odreknu srpskih dokumenata, niti su spremni da bilo ko istisne prisustvo države Srbije na ovim prostorima. Bez države Srbije, nema Srba na KiM i zato smo se svi mi grčevito borili u saradnji i korodinaciji sa našom državom da se na miran način, demokratski pre svega sačuva mir i stabilnost ali i prusustvo države Srbije i omogući život Srba na Kosovu i Metohiji“.

Danas je postignut dogovor da Srbija prestane sa izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim ličnim kartama, kako je to činila proteklu deceniju na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. Time je i Priština povukla svoju odluku da izdaje isti takav dokument za građane sa srpskim dokumentima.

Srpska lista saopštila je da pozdravlja dogovor koji je srpski pregovarački tim, na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, postigao u vezi sa slobodom kretanja, kojim su, pre svega, „sačuvani mir i stabilnost, kao i srpske lične karte“.

Za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji to je od neprocenjivog značaja, jer naš narod najbolje zna koliko je neprospavanih noći, brige i strepnje za nama kako ćemo dočekati 1. septembar i najavljene jednostrane mere iz Prištine, uz pojačane tenzije na severu pokrajine, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su ovim dogovorom i dodatnim garancijama, koje je čvrstim i nepokolebljivim stavom u zaštiti nacionalnih interesa pre svega Srba sa KiM pokazao Vučić, zaštićena prava Srba da dostojanstveno i slobodno žive na svojim ognjištima.

Osigurano je, dodaje se, da niko nema pravo da dira u srpske lične karte Srba sa KiM, čime je još jednom potvrđeno prisustvo institucija naše države na ovim prostorima.

Srpska lista podseća da su Srbi sa KiM tražili i dobili garancije Vučića da ih niko neće proterivati sa kućnog praga i ukazuje da danas svedočimo da su država i predsednik to obećanje ispunili.

Nema sumnje da su pred nama brojni izazovi, ali mi Srbi s Kosova i Metohije poručujemo da nećemo dozvoliti ni ukidanje KM registarskih tablica države Srbije i da ćemo nastaviti da na tome insistiramo i pružamo punu podršku našem rukovodstvu u svim diplomatskim borbama koje nas čekaju da bismo sačuvali mir i stabilnost na ovim prostorima, stoji u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare