Simboli Beograda na „rasprodaji“ – kako kupci imaju računicu, a Grad i država ne

Vesti 03. maj 202219:27 > 19:3034 komentara
Podeli:

Praksa da se prodaju simboli grada Beograda postala je učestala. Poslednji u nizu našla se Geneks kula. Pre toga prodat su i BIGZ, Sava Centar, pivara - BIP, Beograđanka. Da li su država i Grad učinili dovoljno da ih zašitite, odnosno izbegnu privatizaciju?

Još malo – pa kao na buvljaku. Simboli grada Beograda sve češće završavaju na prodaji. Neki završe i na rasprodaji.

„Dešava se da država ili grad, sad zavisi ko je prodavac, krene da prodaje te objekte i onda ima jednu licitaciju, pa se niko ne javi, pa drugu, pa se niko ne javi, i onda na kraju – na trećoj gde je cena recimo na polovini one koja je bila ranije… Zapravo se prodaje po toj nekoj najjeftinojoj ceni, znamo da je Sava Centar upravo tako prodat“, navodi Aleksandar Milošević, novinar dnevnog lista Danas.

Pre dve godine, Sava centar je za 17,5 miliona evra prodat kompaniji Delta Holding, kojom rukovodi kontroverzni biznismen Miroslav Mišković. U istom periodu, čuvena Beograđanka je prodata firmi Marera za 16,5 miliona evra. Nove vlasnike dobili su i pivara BIP, koja je osnovana 1839. godine, i zgrada čuvene štamparije BIGZ. Na prodaju je stavljen i deo Palate Albanija – po ceni od 3,8 miliona evra. Prodaju čeka i Geneks, takođe, simbol Beograda. I dok se gradski simboli prodaju, otvara se pitanje – šta dobijaju građani?

Povezano:

„Dobijamo to da privatni investitori, ipak, te objekte, koji su decenijama tavorili, renoviraju i onda ih imamo uređene, ali opet je pitanje da li je država odgovorna za to što država tri decenije nije uložila u te objekte i dopustila da oni budu toliko devastirani. Ovo je, kako bih rekao, manje zlo, ali na državi je bilo da ne dopusti da ti objekti dođu u to stanje, ili kada su već došli, da je možda trebalo razmisliti da ih ona zapravo renovira i sačuva“, kaže Aleksandar Milošević, novinar „Danasa“.

„Kako su kupci našli računicu da im se isplati da kupe? Oni isto tako treba da ulože nešto, plus su kupili, a Grad je trebalo samo da uloži – gde je tu logika? Imajući u vidu da Grad krčmi zemljište na sve strane za gradnju, nemoguće je da je bilo nerealno napraviti računicu od tog ubranog novca za zemljište, koliko bi koštala, recimo, obnova Beograđanke“, navodi Bojan Kovačević, arhitekta.

Arhitekta dodaje i da je poražavajuće to što država nije učinila mnogo više kako bi pojedina zdanja Beograda ostala u vlasništva grada. Upozorava i na to da nije potpuno jasno – šta će biti buduća namena objekata koji su prodati.

„Ovako dobijamo duplo golo na dominama – ništa. Dobijamo to da se Beograđanka priređuje za neko privatno iznajmljivanje prostora, da Sava Centar izgleda kao privremeni leš i neke adrese potpuno gube smisao“, dodaje Kovačević.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podržao prodaju pojedinih objekata u glavnom gradu. Rekao je i da će u budućnosti, svi koji budu u njih ulagali, imati mogućnost da zarade. Zašto je tu priliku propustio Beograd?

Komentari

Vaš komentar