Šib: Samit u Berlinu uspešan, utire put u EU zemljama Zapadnog Balkana

Vesti 07. jul 202109:10 9 komentara
TANJUG/ZORAN ZESTIC

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib ocenio je da je ovonedeljni samit Berlinskog procesa "bio uspešan" i da "predstavlja važan korak na putu ka primeni zajedničkog regionalnog tržišta" na Zapadnom Balkanu.

Povezane vesti:

„Važno je reći da Berlinski proces nema za cilj samo da ojača regionalnu ekonomsku saradnju već i da gradi poverenje i olakaša pomirenje među zemljama Zapadnog Balkana, utirući put za njihovo eventulano članstvo u EU“, dodao je Šib u izjavi za agenciju Beta.

Šib je podsetio da je posle onlajn samita čiji je domaćin bila Nemačka, kacelarka Angela Merkel saopštila da će Nemačka regionu Zapadnog Balkana bilateralno donirati tri miliona doza vakcina protiv kovida-19.

Berlin je 5. jula bio virtuelni domaćin osmog samita Berlinskog procesa na kojem je jedna od glavnih tema bila zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu, dogovoreno na samitu u Sofiji, u novembru 2020.

Na poziv Angele Merkel, na samitu su pored lidera Zapadnobalkanske šestorke (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija), učestvovali i premijeri Slovenije i Hrvatske Janez Janša i Andrej Plenković, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijeri Italije, Austrije i Poljske – Mario Dragi, Sebastijan Kurc i Mateuš Moravjecki.

Učesnicima su se obratili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, komesar EU za proširenje Oliver Varheji, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, a Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare