Si Đinping u pismu Kim Džong Unu: Spreman sam, s vama, da doprinesem miru

Svet 26. nov 202209:16 19 komentara
REUTERS/Athit Perawongmetha

Kineski predsednik Si Đinping je u pismu severnokorejskom lideru Kim Džong Unu napisao da se zalaže za zajednički doprinos bržem uspostavljanju mira u svetu, javila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

„Svet, vremena i istorija se menjaju na dosad neviđen način“, navodi se u poruci Sija koja je odgovor na pismo severnokorejskog lidera u kojem je čestitao kineskom predsedniku na reizboru na čelo Komunističke partije i države u oktobru.

„Suočen sa ovom novom situacijom, spreman sam, sa vama, da pozitivno doprinesem (…) ubrzanju mira, stabilnosti, razvoja i prosperiteta u regionu i ostatku sveta“, naveo je Si, navodi Frans pres.

Pismo je upućeno u trenutku kada su tenzije na vrhuncu na Korejskom poluostrvu posle serije raketnih testova Pjongjanga i jačanja vojne saradnje Seula, Vašingtona i Tokija.

Pjongjang je lansirao i interkontinentalnu balističku raketu 18. novembra, a Kim Džong Un je zapretio Sjedinjenim Američkim Državama nuklearnim odgovorom ukoliko njegova zemlja bude napadnuta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare