SHARE poziva građane u akciju protiv neovlašćenog nadzora

Vesti 14. mar 202116:09 7 komentara
Pixabay

Istraživač Fondacije Šer (SHARE) Bojan Perkov pozvao je građane da se uključe u borbu protiv neovlašćenog biometrijskog nadzora i da inicijativi #hiljadekamera dostave fotografije kamera iz svog kraja.

Pročitajte još:

„Veoma nam je važan doprinos građana u mapiranju pametnih kamera po Beogradu – fotografišite kamere u vašem kraju i postavite ih na Tviter sa lokacijom i haštagom #hiljadekamera, ili nam ih pošaljite na mejl [email protected]”, rekao je Perkov za Storyteller.rs.

Dodao je da je za sada projekat biometrijskog video-nadzora MUP Srbije samo u Beogradu, ali da nije isključeno da će se pojaviti i u drugim gradovima radi uspostavljanja takozvanih „pametnih gradova“.

Perkov je rekao da svako ko je zainteresovan da se uključi u rad inicijative #hiljadekamera „može da nas prati na Tviteru ili se prijavi putem forme ili mejla koji se nalaze na sajtu hiljade.kamera.rs“.

On je kazao da građani modele „pametnih kamera“ mogu proveriti na Tviter nalogu inicijative #hiljadekamera.

„Građanska inicijativa #hiljadekamera već više od dve godine pokušava da dobije odgovore i informacije o ovom veoma problematičnom projektu koji se uveliko implementira bez odgovarajućeg pravnog osnova, što je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u dva navrata utvrdio“, kazao je Perkov.

On je objasnio da bi biometrijski video-nadzor bio u skladu sa zakonom da je proporcionalan i neophodan, a takođe moraju postojati jasan pravni osnov i svrha obrade podataka.

To nije „samo običan video-nadzor već napredni informacioni sistem“ koji čine pametne kamere koje koriste tehnologiju za prepoznavanja lica, objekata i registarskih oznaka vozila, u kojem se obrađuje veliki broj biometrijskih podataka o ličnosti građana – očitavanje lica, očiju, načina hoda i drugog.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare