Severna Makedonija vratila deo ograde Skupštini Srbije

Vesti 10. jun. 202111:078 komentara
Podeli:
Ograda, Skupština Srbije
Izvor: FoNet/Božana Pavlica

Predstavnici grada Ohrida i delegacije Severne Makedonije vratili su Skupštini Srbije deo ograde koja je svojevremeno okruživala celokupno zdanje parlamenta u Beogradu, uklonjene 1958. godine prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Marksa i Engelsa.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je na konferenciji za novinare da je vraćeni deo ograde bio postavljen u Titovoj vili „Biljana“ na Ohridu.

Kako je objasnio, Srbija se zainteresovala za sudbinu ograde zbog namere da ove godine obeleži 85. godišnjicu prve sednice održane u Skupštini.

Drugi delovi ograde se nalaze u okviru kompleksa Beli dvor na Dedinju i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda gde su, kako se Dačić izrazio, „bačeni na skladištu“.

On je potvrdio da se dogovorio sa vlastima Severne Makedonije i Ohrida da deo skupštinske ograde bude vraćen i da taj „korektan i prijateljski gest bude simbol naših odnosa i prijateljstva koje želimo da gradimo“.

Gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgievski je najavio da će gradske vlasti doneti odluku da ove turističke sezone parking u tom gradu bude besplatan za državljane Srbije.

Komentari

Vaš komentar