Šest godina od osnivanja suda, zakazan početak prvog suđenja za zločine OVK

Vesti 05. sep 202119:28 > 19:29 0 komentara

Punih šest godina od osnivanja Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu, ta institucija priprema se za prva suđenja. Na optuženičku klupu suda koji istražuje i procesuira zločine OVK sešće Saljih Mustafa, optužen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom.

Prvo suđenje u Specijalizovanim većima Kosova počinje 15. septembra, kada će pred sudsko veće stati Saljih Mustafa, optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Prema optužnici, zločini za koje se Mustafa tereti počinjeni su nad najmanje šest osoba „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor“, od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen, a iz optužnice proizlazi da su žrtve bili Albanci nelojalni OVK.

„Tužilaštvo će imati tri sata da iznese uvodne reči ovom slučaju, zastupnik žrtava sat i po za njenu uvodnu reč, dok će uvodne reči odbrane biti iznete u narednoj fazi postupka i sudsko veće će dati smernice oko toga u budućnosti“, kaže Majkl Dojl, portparol suda.

Suđenje počinje 15. septembra i sud je zakazao i prvih 15 ročišta – do 14. oktobra, ali je to daleko od kraja suđenja.

Specijalizovano tužilaštvo će za ispitivanje svedoka i izvođenje dokaza imati na raspolaganju najviše 87 sati, dok će za unakrsno ispitivanje odbrana dobiti polovinu vremena koje tužilaštvo iskoristi, a zastupnik žrtava – četvrtinu. Tužilaštvo je najavilo da će pozvati 16 svedoka, od kojih samo jedan neće svedočiti uživo, već video vezom. Tačan raspored ispitivanja svedoka u ovoj fazi tužilaštvo bi trebalo da dostavi sudu do petka.

Čak 12 svedoka zatražilo je da svedoči pod zaštitnim merama, što znači da njihov identitet neće biti poznat javnosti.

„Prema pravilima i zakonima, sudsko veće ima mogucnost primene nekoliko zaštitnih mera kako bi zastitili svedoke, kao sto je korišćenje pseudonima ili izmena glasa i sakrivanje lika tokom svedočenja. Važno je naglasiti da sve dok tužilac ne iznese optužnicu, u ovoj fazi postupka žrtve i dalje mogu da se prijave“, kaže Dojl.

Suđenje Saljihu Mustafi prvo je od četiri procesa koji su u ovom trenutku vode u takozvanom Haškom sudu za Kosovo. Najzanimljiviji javnosti je onaj koji se vodi protiv više visokih političkih lidera Kosova, a nekadašnjih ratnih vođa, među kojima je i bivši predsednik Kosova Hašim Tači.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!