Šest decenija od prvog leta legendarnog jugoslovenskog aviona „Galeb“

Vesti 03. jul 202120:22 > 21:38 32 komentara

Udruženje letača "Galeb" i Muzej vazduhoplovstva Beograd organizovali su na aerodromu Ečka kraj Zrenjanina, skup letača i entuzijasta povodom obeležavanja 60. godišnjice od prvog leta legendarnog jugoslovenskog aviona "Galeb".

„Galeb“ je prvi put poleteo 1961. godine. Bio je to prvi školski mlazni avion domaće proizvodnje. Na aerodromu Ečka postavljen je prototip koji se pre šest decenija prvi put našao u vazduhu.

Povodom godišnjice, aero klub „Galeb“ i Muzej vazduhoplovstva organizovali su izložbu fotografija iz bogate istorije ovog vazduhoplova, a promovisana je i knjiga „Galeb“ sa dosad neobjavljenim fotografijama.

Događaj je okupio bivše pilote koji su naučili da lete upravo na ovom tipu aviona, a tu je bio i pukovnik u penziji Mile Nežić, jedan od dva pilota koji su 1965. izvršili prva dva preleta iz Mostara, gde se „Galeb“ proizvodio.

„Kolega Radišić i ja preleteli smo prva dva aviona koji su napravljeni. Preleteli smo ih iz Mostara u Zadar i odatle potiče upotreba Galeba u vojnim jedinicama. Kasnije smo preobučili i ostale pilote dole u Zadru, da bi kasnije 1967. godine već i učenici piloti počeli da se obučavaju na njemu. I mogu vam reći kao jedan kuriozitet, da smo mi na Galebu uspeli, s obzirom na to da je to toliko dobar avion, da za osam sati nama učenik poleti samostalno na tom avionu. Ja sam polagao vozački na ‘fići’ u ono vreme 1966. godine, trebalo mi je 30 sati“, ističe Nežić.

Galeb G2 proizvodi se od 1964. do 1983. godine u fabrici „Soko“ u Mostaru. Ukupno je napravljeno 248 primeraka, od čega su se u službenoj upotrebi u vazduhoplovstvu JNA nalazila 132 Galeba, dok je ostatak izvezen u inostranstvo. Upravo na tom modelu je odškolovan najveći broj jugoslovenskih vojnih pilota, a danas je u voznom stanju ostalo još desetak primeraka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare