SEOS: Ministarstvo rudarstva „oživljava“ projekat Jadar

Vesti 18. avg 202212:30 7 komentara
N1/arhiva

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je da Ministarstvo rudarstva i energetike "oživljava" projekat "Jadar" o eksploataciji litijuma u okolini Loznice i protežira istraživanje na ostalim lokacijama.

Kako je navedeno, Ministarstvo rudarstva i energetike je u sredu objavilo saopštenje o rudarenju litijuma u Srbiji, u kome se ističe da „strah“ od litijuma i protivljenje otvaranju rudnika počivaju na neznanju, emocijama i politici, a ne na naučnim činjenicama.

Pročitajte još

„Ministarstvo objavljuje hvalospev rudarenju litijuma. Kao da nikada nije bilo naučnog skupa u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kao da nikada nije štampan zbornik sa tog skupa, kao da naši vrhunski stručnjaci nisu izneli utemeljene stavove o štetnosti ovakvih planova“, saopštio je SEOS.

Navedeno je da se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike građani Srbije proglašavaju političkim neprijateljima vlasti, a domaći naučnici neznalicama.

„Govori se o visokoplaćenim radnim mestima u ‘potpuno digitalizovanim’ rudnicima. Govori se o ‘zelenoj agendi’ koja podrazumeva uništavanje najzelenijih predela Srbije. Ne govori se o tome šta ćemo žrtvovati i da nema čistih tehnologija u pogledu eksploatacije litijuma“, naveo je SEOS.

Istakli su da o dijalogu sada govore oni koji nisu nijednog trenutka dozvolili da stručnjaci, meštani i političari, koji su protiv projekta, u nekoj debatnoj emisiji u udarnom terminu na RTS iznesu i brane svoje stavove.

„Ne zanima nas šta je pojedincima dato i obećano da bi izdali i rasprodali svoju zemlju. Naša deca i oni što pre nas braniše Srbiju nam ne dozvoljavaju da pristanemo na žrtvovanje svoje zemlje da bi EU, čija članica čak ni nismo, zaštitila svoje interese u globalnom rasporedu moći i resursa“, naveli su iz SEOS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare