SEOS: Kompanija pokušava da izvrši još geoloških istraživanja u Rekovcu

Vesti 25. avg 202210:51 0 komentara
N1/arhiva

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je da kompanija Balkan istraživanja d.o.o. pokušava da nastavi sa aktivnostima na teritoriji rekovačke opštine i izvrši još geoloških istraživanja, iako je lokalna Skupština opštine jednoglasno donela odluku da se aktivnosti kompanije stopiraju.

„Pomenuta kompanija je dobila odobrenja za geološka istraživanja različitim rešenjima na ukupnoj površini koja iznosi gotovo polovinu površine teritorije naše opštine, oko 175 kilometara kvadratnih, a površina opštine je 366 i u kontinuitetu se nastavlja na teritoriju opštine Jagodina na još 99 kvadratnih metara“, naveli su u saopštenju SEOS.

Ta kompanija, kako se tvrdi u saopštenju, ima istovetna rešenja da, pored Rekovca i Jagodine, istražuje na teritorijama Pranjana, Dobrinje i Kojerića.

Podsetili su da je i lokalna Skupština opštine jednoglasno donela odluku da se pristupi dopuni i izmeni Prostornog plana opštine, kako bi se takve aktivnosti kompanije stopirale. Navode da je kompanija lokalnoj samoupravi slala dopis u kome najavljuju nastavak izvođenja „istražnih bušotina“, na šta po Zakonu imaju prava, tražeći da opština o trošku kompanije formira tročlanu komisiju koja će danonoćno da nadzire radove i spočitavajući opštini da od taksi koje je kompanija uplatila i lokalni budžet ima koristi.

„Nude garanciju od 100.000 evra u slučaju da do zagađenja dođe prilikom izvođenja bušotina. Na to su dobili odgovor da ne postoji zakonski osnov za formiranje zajedničke komisije za stručni nadzor nad vršenjem geoloških radova, jer je to zapravo nadležnost Ministartsva rudarstva i energetike. Zašto se kompanija obraća lokalnoj samoupravi koju niko ni za šta nije pitao i koja nema kapaciteta niti ingirencija za takav nadzor, a ne obraća se nadležnom Ministartstvu koje je izdalo rešenja“, navode u saopštenju.

Upitali su na osnovu čega je kompanija procenila da je 100.000 evra dovoljno da se pokrije eventualna šteta koja bi zagađenjem nastala.

Meštani opštine Rekovac i Savez ekoloških organizacija Srbije su poručili nadležnima da neće dati zemlju, davodeći da ih nikakvi pritisci niti pretnje neće naterati da promene mišljenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!