Senatori predlažu zakon o suzbijanju korupcije i ruskog uticaja na Z. Balkanu

Vesti 15. avg 202218:08145 komentara
Podeli:
Izvor: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Grupa američkih senatora, na čelu sa demokratom Džin Šahin i republikancem Rodžerom Vikerom, predstavila je dvostranački predlog zakona o američkoj podrsci Zapadnom Balkanu, javlja Voice of America (VOA).

Pročitajte još:

Cilj je da se podrže ekonomski razvoj i borba protiv korupcije, ali se i predviđaju sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona ili su umešani u korupciju, navodi VOA.

Zvanični naziv predloga je Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana. U razgovoru za servis Glasa Amerike za Severnu Makedoniju, senatorka Šahin je rekla da su učvršćivanje demokratije, podsticanje ekonomskog napretka i suzbijanje korupcije načini da se odvrati štetni uticaj.

„Ovaj zakon je pokušaj da se obnovi fokus na zemlje zapadnog Balkana, na zanačaj nastavka napretka tih zemalja ka zapadu, integraciji u EU i potpuno formiranim demokratijama, i to je suštinski cilj zakona. Rešavanje problema korupcije je važan deo toga, i ovaj predlog daje ovlašćenja državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć zemljama koje traže pomoć u rešavanju problema korupcije“, izjavila je senatorka Šahin.

Analitičar Ričard Kremer, saradnik američkog Instituta za spoljnopolitička istraživanja (FPRI) kaže da pristup sprečavanju malignog stranog uticaja često počinje od pitanja kako se boriti sa institucionalnom korupcijom.

„Način na koji zemlje kao što su Kina, Rusija i Iran posluju zasnovan je na netransparentnosti, tajnim dogovorima i često na dogovorima koji se ne dele sa javnošću, kao što su planovi u različitim infrastrukturnim projektima kakve smo videli u Cnroj Gori, Severnoj Makedoniji i drugde. To je naravno deo kinske inicijative Pojas i put, ali i ruskih aranžmana.

Za SAD, suzbijanje ruskog uticaja je otežano u Srbiji, gde se taj uticaj ne doživljava kao maligan, i čiji predsednik vodi poznatu politiku balansiranja između Rusije i Kine, i Zapada, koji je jasno izrazio očekivanje da se Srbija uskladi sa sankcijama EU Moskvi.

Senatorka Šahin kaže da SAD moraju da učine sve što mogu da podstaknu Srbiju da nastavi da gleda ka Zapadu.

„Jedan od elemenata zakona je mogućnost da se uvedu sankcije protiv pojedinaca i zvaničnika u regionu, i mislim da je to važno kada razmišljamo o tome kako da odvratimo ljude od ulaska u angžamane i saradnju sa Rusijom ili bilo kim drugim, u širenju dezinformacija, sajber napadima, ili pokušajima podsticanja etničkih podela, jer znamo šta se događa u tom slučaju, videli smo to u prošlosti“.

„Nije nezamislivo da bi, u slučaju da Srbija počne da zvecka oružjem na primer u pogledu prava etničkih Srba na Kosovu, ili tretmana Srba u Republici Srpskoj, to moglo da vodi nekoj vrsti sankcija. Uz to, ako Srbija pokuša da zaobiđe različite režime sankcija koji se odnose na Rusiju i ako se utvrdi da u srpskoj eliti postoje pojedinci koji obavljaju biznis kao uobičajeno, mimo sankcija, oni bi mogli da budu sankcionisani“, kaže Kremer za VOA.

Komentari

Vaš komentar