Selaković: Želim da vidim jugoistočnu Evropu kao deo ujedinjene Evrope

Vesti 03. mar 202111:00 6 komentara
Nikola Selaković
BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je da pristupanje EU ostaje ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i dodao da čitav region u budućnosti vidi kao deo ujedinjene Evrope.

U intervjuu za Zidojče cajtung, Selaković je rekao da bi mnoga teška pitanja bilo lakše rešiti kada bi Brisel pokazao više političke volje i interesa za dobrobit građana regiona i njegovu integraciju u EU.

Uoči današnje posete Nemačkoj, rekao je da je podrška Berlina „vrlo važna za Srbiju, posebno u procesu pristupanja EU“.

„Želeo bih da iskoristim priliku da (nemačkom kolegi Hajku Masu) prenesem šta smo postigli u Srbiji i da bi to bilo nezamislivo bez nemačke podrške. Spremni smo da nastavimo tu saradnju, kao i naš politički dijalog“, dodao je.

Sve reforme usmerene ka članstvu u EU

Na pitanje da li Srbija i dalje teži članstvu u EU, uprkos svim neuspesima, Selaković je rekao: „apsolutno“.

Povezane vesti

„Sve reforme koje smo započeli poslednjih godina usmerene su na to. Pripadamo evropskom kulturnom prostoru. Prva smo država Zapadnog Balkana koja je prihvatila novu metodologiju Europske komisije za proces proširenja“, dodao je.

Selaković je rekao da „kritike kineskih ulaganja u Srbiju ponekad dolaze iz zemalja čiji je obim trgovine s Kinom nekoliko hiljada puta veći“.

„Tražimo najbolje načine kako pružiti ljudima ovde mogućnost da ostanu u Srbiji i izdržavaju svoje porodice. To nije ništa što bi bilo u suprotnosti s našom evropskom orijentacijom. Težimo punopravnom članstvu u EU. To znaju i naše kolege u Moskvi i Pekingu“, dodao je.

Beograd podržava Lajčaka

Govoreći o tome šta je postignuto, Selaković je naveo da Srbija ulaže u infrastrukturu, ali i da se bavi „najtežim pitanjima, poput procesa normalizacije između Beograda i Prištine“ jer želi da „svojoj deci ostavi zemlju bez takvih problema“.

Selaković je rekao da je vlada Srbije „već preduzela mnoge korake prema normalizaciji odnosa“ s Kosovom. „Sproveli smo svoje obaveze iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, ali još čekamo da Priština ispuni svoje – formiranje zajednice srpskih opština“, dodao je.

On je rekao i da Beograd podržava ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

„Iskreno, verujemo da jedino rešenje tog pitanja može biti samo kompromis. A održivi kompromis ne može se sastojati u tome da jedna strana da sve, a druga ništa“, rekao je.

Upitan kako će izgledati politička karta regiona za deset godina Selaković je rekao da „ni danas nemaju svi iste karte jugoistočne Evrope“.

„Želim da vidim jugoistočnu Evropu kao deo ujedinjene Evrope. Miran region iz kojeg ljudi ne emigriraju u druge zemlje. Predsednik Srbije pokrenuo je regionalnu inicijativu nazvanu Mini-Šengen s šefovima vlada Albanije i Severne Makedonije. Ekonomska integracija takođe dovodi do opuštanja. Kada bi Brisel pokazao znatno više političke volje i interesa za dobrobit građana regiona i njegovu integraciju u EU mnoge od postojećih teških kontroverzi bile bi mnogo lakše rešene“, ocenio je Selaković u intervjuu za Zidojče cajtung.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare