Selaković zahvalio Namibiji na podršci u međunarodnim organizacijama

Vesti 03. jul 202111:08 > 13:059 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zahvalio je Namibiji na podršci stavovima Beograda u međunarodnim organizacijama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Selaković je prisustvovao u Lusaki, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sahrani prvog predsednika Zambije Keneta Kaunde, koji je na čelu te afričke države bio od 1964. do 1991. godine.

On je u razgovoru sa svojom namibijskom koleginicom Netumbo Nandi-Ndaitvom izjavio da sve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose još iz vremena namibijske borbe za nezavisnost i zahvalio na podršci suverenitetu Srbije.

Tema razgovora je takođe bila i organizovanje posete predsednika Namibije Hagea Gajngoba Srbiji u toku ove godine, navedeno je u saopštenju.

Zahvalnost Angoli

Selaković je u Lusaki razgovarao i sa potpredsednikom Angole Bornitom de Souzom o intenziviranju političkog dijaloga, jačanju ekonomske saradnje, ali i saradnji u oblasti obrazovanja.

Selaković je istakao da je ove godine Srbija dala Angoli 10 stipendija za studiranje u Srbiji, u okviru programa „Svet u Srbiji“.

On je ocenio da su odnosi Srbije i Angole vrlo dobri i razvijeni i poručio da predsednik Aleksandar Vučić veliku pažnju pridaje unaređenju saradnje sa afričkim zemljama, naročito onima za koje nas veže višedecenijsko prijateljstvo.

Selaković je posebno zahvalio Angoli na principijelnom stavu i nepriznavanju Kosova i snažnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji u međunarodnim organizacijama.

„Srbija i Kongo imaju dobre i prijateljske odnose“

Ministar inostranih poslova Srbije sastao se u i sa ministarkom predsedničkih poslova DR Kongo Nanom Manuaninom Kihimbom i konstatovao da dve države imaju dobre i prijateljske odnose, koji su dodatno učvršćeni nedavnom posetom predsednika Feliksa Antoana Čisekedi Čilomba Srbiji.

„Posebnu zahvalnost Selaković je izrazio zbog stalne i principijelne podrške Konga teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije kao i na podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama“, stoji u saopštenju.

Selaković je izrazio očekivanje da će i u bliskoj budućnosti uslediti novi susreti na visokom i najvišem nivou, i uputio poziv da DR Kongo u oktobru u Beogradu, na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, bude zastupljena na nivou šefa države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Komentari

Vaš komentar