Selaković: Za Srbiju važno da evropske integracije nude mir i stabilnost regiona

Vesti 28. jun. 202116:443 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je u Poznanju na sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe (V4) i Zapadnog Balkana i poručio da je za Srbiju važno da evropske integracije nude očuvanje mira i stabilnosti u regionu, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je ocenio da je ovaj susret bio prilika da se još jednom potvrdi snažna podrška V4 evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ukaže na potrebe nastavka reformi naših društava, uz svo razumevanje onih prepreka koje se pred nama nalaze, a nisu bile pred državama članicama V4 kada su one pristupale EU.

Šef srpske diplomatije istakao je da su Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, kada su pregovarale o članstvu u EU, tačno znale da kada sprovedu određene reforme i obaveze, u tom momentu imaju i datum svog ulaska u EU, a da je to ono što Zapadni Balkan danas nema.

„Ovo je bila još jedna prilika da se apeluje na kolege da njihova podrška nama bude još čvršća, da se zaobiđe ono što nam se učinilo da postoji na Zapadnom Balkanu, a to je da se podizanje bilateralnih pitanja koristi i služi kao jedna vrsta prepreke nastavku evropskog puta, i da pokažemo u nekim stvarima jedinstvo“, objasnio je ministar.

On je naglasio da je na sastanku razgovarano i o značaju regionalnog povezivanja, pre svega ekonomskog i naglasio da Srbija, kroz politiku predsednika Vučića i inicijativu Mini šengen, pokazuje na svakom koraku koliko je sudbina čitavog regiona važna, kao što je važna i sudbina same Srbije.

„Za nas je važno da evropske integracije nude očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana za nas su od suštinske važnosti. Srbija doprinos očuvanju mira i stabilnosti daje na svakom koraku i nastaviće to da radi“, poručio je Selaković, izražavajući uverenje i da će Brisel na odgovarajući način vrednovati sve ono što smo uradili na evropskom putu.

Komentari

Vaš komentar