Selaković: Uveren sam da će ustoličenje Joanikija proći bez nemilih situacija

Vesti 30. avg 202111:09 8 komentara
Ministarstvo spoljnih poslova/arhiva

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da ne želi da veruje da će doći do nemilih situacija prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.

Povodom tenzija u Crnoj Gori, pred najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju, Selaković je za Pink rekao da „bilo kakve nemile situacije nikome ne bi donele dobro“.

Povezane vesti

„To nikome ne donosi dobro, ali zaista nikome i voleo bih da 5. septembra sve prođe u miru i božjem redu i poretku. To je važno i za ceo region i za naš narod. Preko 180.000 Srba i Srpkinja živi u Crnoj Gori, to su naša braća i sestre“, kazao je Selaković.

Naveo je da Srbija „želi svakome mir i onima koji su etnički Crnogorci i onima koji su etnički Srbi“ i dodao da je „uveren da će se iznaći snage i mogućnosti da ustoličenje mitropolita prođe onako kako treba“.

U Crnoj Gori su prethodnih nedelja povećane tenzije između pristalica i protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

Pristalice ustoličenja na Cetinju navode da je apsolutno pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da tu ceremoniju obavi u Cetinjskom manastiru, svom vekovnom sedištu, dok protivnici kažu da bi to bio „okupatorski čin u simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne slobode“.

Iza napada na Vučića stoji određeni strani faktor

Selaković je izjavio da iza napada na predsednika države Aleksandra Vučića stoji „određeni strani faktor“.

„Te otrovne strele stižu sa strane. Iza takvih stvari koje se ovde plasiraju ne stoji sitna politička skupina koja sebe proziva delom opozicije, nego stoji određeni strani faktor kome ne odgovara ozbiljna, jaka i stabilna Srbija koja sebe ceni, druge poštuje i ne da na sebe“, rekao je.

Na konstataciju novinara da napadi stižu iz nekih zemalja regiona, Selaković je rekao da ne treba tako govoriti, jer je region „suviše kompleksna stvar“.

„Potpuno sam siguran da iza toga stoji strani faktor, zato što je predsednik Vučić pokazao kako se može. To ljudi u svetu cene“, kazao je šef srpske diplomatije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare