Selaković u Torinu: Zahtev Prištine pokušaj zloupotrebe Saveta Evrope

Vesti 20. maj 202210:52 > 17:226 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ ANSA/TINO ROMANO

Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ova organizacija zloupotrebi, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Pročitajte još:

“To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima Saveta Evrope, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije na Ministarskom komitetu Saveta Evrope u Torinu.

Dodaje da bi razmatranje zahteva iz Prištine za članstvo u Savetu Evrope dovelo u pitanje kredibilitet ove organizacije.

„Naglasiću da je ovakav potez Prištine za nas apsolutno neprihvatljiv, a na grubo kršenje našeg teritorijalnog integriteta bićemo prinuđeni da snažno odgovorimo svim raspoloživim diplomatskim sredstvima“, poručio je Selaković.

Ocenio je da je prijava Kosova jasan pokazatelj da “Priština nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup”.

Istakao je da osnove spoljne politike Srbije čini privrženost poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država. “Stoga smatramo veoma pogrešnim narušavanje ovih principa u slučaju bilo koje države, ali i u slučaju Srbije. Naš odnos prema ovim principima je veoma jasan. Iako se čini da su neke države vođene načelom ‘Quod licet Iovi non licet bovi’ (Što priliči bogu, ne priliči volu), Srbija ostaje posvećena osnovnim principima međunarodnog prava“, rekao je on.

“Ovi principi su danas su važniji nego ikada i sam Komitet ministara Saveta Evrope u svojim odlukama i deklaracijama često eksplicitno insistira na njima. Republika Srbija smatra da je njihova selektivna primena nedopustiva”, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Kaže da Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na KiM koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope.

“Nažalost, prištinske vlasti nisu pokazale zainteresovanost za poštovanje obaveza preuzetih u dijalogu u Briselu, posebno kada je u pitanju zaštita prava Srba i drugih nealbanskih zajednica, na šta se konstantno upozorava i u izveštajima generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a”, zaključuje Selaković.

Selaković na samom početku izlaganja rekao da Srbija sa posebnom pažnjom prati posledice sukoba u Ukrajini, posebno po civilno stanovništvo:

“Nastavićemo da pružamo humanitarnu pomoć, kao i utočište onima koji se nađu na našoj teritoriji. Pokazali smo se kao konstruktivan parter u mnogim međunarodnim forumima, kao i u okviru Saveta Evrope, između ostalog, pristajući da snosimo dodatne kontribucije za 2022. godinu”.

Na samom kraju je rekao da Srbija veruje da su vrednosti Saveta Evrope osnova za očuvanje stabilnosti i prosperiteta u Evropi.

“U našem regionu nastavljamo da doprinosimo stabilnosti i promovisanju načela i vrednosti Saveta Evrope. To je važan deo našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji, kojem smo u potpunosti posvećeni, a na kojima ujedno temeljimo i zaštitu svojih nacionalnih interesa”, zaključio je.

Komentari

Vaš komentar