Selaković u poseti Luksemburgu: Istaknuto da je Srbija faktor stabilnosti

Vesti 17. sep 202111:32 > 18:4726 komentara
Izvor: TANJUG/MARINA MAKSIMOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Luksemburgu da je imao veoma uspešan sastanak sa ministrom spoljnih poslova Žanom Aselbornom na kojem su potvrđeni dobri i prijateljski odnosi dve zemlje.

Selaković, koji je susretom sa Aselbornom počeo posetu Luksemburgu, rekao je da je šef luksemburške diplomatije „nekoliko puta istakao da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu“ i da se samim tim očekuje da bude i najodgovornija, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je kazao da je Aselborn „čvrsto privržen i da podržava pristupanje Srbije i čitavog Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“ i dodao da je luksemburški ministar „izneo pohvale za ono što Srbija radi na društvenom i ekonomskom planu“, navodi se u saopštenju.

Selaković je rekao da je na sastanku „sa posebnom pažnjom“ razgovarano o dijalogu Beograda i Prištine i stanju i regionu. On je kazao da je sa Aselbornom dogovorio nastavak redovnih političkih konsultacija i potpisao Memorandum o razumevanju i saradnji dva ministarstva, stoji u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o poseti Aselborna Srbiji početkom sledeće godine, naveo je Selaković.

Dodao je da je „bila čast i zadovoljstvo“ razgovarati sa Aselbornom, „doajenom diplomatije Evropske unije i čovekom koji je 17 godina na čelu ministarstva spoljnih poslova“.

„U njemu imamo dobrog, iskrenog i principijelnog partnera“, kazao je šef srpske diplomatije.

Premijer Luksemburga želi Srbiju što pre u EU

Selaković je posetu Luksemburgu završio sastankom s premijerom te zemlje Gzavijeom Betelom.

Nakon sastanka Selaković je izjavio da je premijer Betel izuzetan čovek, iskreni i pravi prijatelj naše zemlje i neko ko iskreno podržava evropski put Srbije.

„Premijer Betel nas smatra delom Evrope i želi i podržava da što pre budemo deo EU“, istakao je ministar Selaković.

On je naglasio da je premijer Betel iskazao veliko interesovanje za sve što se dešava u Srbiji i regionu.

Ministar je posebno ukazao da podrška koju Luksemburg pruža Srbiji nije samo principijelna, već je rezultat izuzetnih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić s premijerom Betelom.

„Danas sam, kao i uvek, bio potpuno ponosan predstavljajući Srbiju, ali je posebno zadovoljstvo kada se sretnete sa prijateljima koji vam iskreno žele dobro, koji su u stanju da vas posavetuju i pomognu u zajedničkom interesu“, ukazao je Selaković.

Komentari

Vaš komentar