Selaković u Maroku: Izvanredna koordinacija u međunarodnim organizacijama

Vesti 05. maj 202122:33 > 23:041 komentar
NIKOLA SELAKOVIC I NASER BURIT
Izvor: Tanjug/Zoran Mirković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković počeo je dvodnevnu posetu Maroku, u okviru obeležavanja 64. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, što je prilika za produbljivanje političkog dijaloga i razmenu mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Ministar spoljnih poslova Maroka Naser Burita i Selaković pozdravili su dinamiku koja karakteriše bilateralne odnose na političkom, ekonomskom, kulturnom i univerzitetskom nivou, kao i izvanrednu koordinaciju u međunarodnim organizacijama.

Pozdravili su upravljanje dve države pandemijom kovida-19, kao i kampanju vakcinacije, naglasili značajan kvalitativni skok u trgovinskim odnosima Maroka i Srbije uprkos pandemiji, i saglasili se da će nastaviti da ih jačaju, s obzirom na ogromne potencijale dve države, navodi se u saopštenju MSP.

Burita i Selaković najavili su održavanje trećeg zasedanja Mešovite komisije za trgovinsku, ekonomsku i naučnu saradnju, u Beogradu, 23-24. juna ove godine, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

U cilju stavljanja bilateralnih odnosa na put strateškog partnerstva, koji obe zemlje žele, dogovorili su se da nastave da unapređuju odlične veze na svim nivoima u duhu prijateljstva, međusobnog poverenja i poštovanja principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

S tim u vezi, Selaković je istakao diplomatske i političke napore Maroka u cilju postizanja realnog, praktičnog i trajnog političkog rešenja u duhu kompromisa i realnosti i u potpunosti u skladu rezolucijama UN.

U tom kontekstu, Srbija smatra marokansku inicijativu za autonomiju, pod marokanskim suverenitetom, ozbiljnim i verodostojnim rešenjem za pitanje Sahare.

Komentari

Vaš komentar