Selaković: Srbija posvećena Povelji i principima UN

Vesti 26. okt. 202118:391 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Branko Lazić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Srbija pridaje poseban značaj UN u kontekstu očuvanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, čime brani ne samo sopstvene nacionalne interese, već i međunarodno pravo i ključne principe Povelje.

Srbija ostaje posvećena očuvanju stabilnosti i mira u regionu, kao i iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, rekao je Selaković na obeležavanju Dana Ujedinjenih nacija u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

„U svakoj prilici ističemo da rezolucija SB UN 1244, koja potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i dalje ostaje na snazi. Statusno neutralno prisustvo UNMIK u nesmanjenom obimu nastavlja da bude od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode ka trajnom i održivom rešenju za pitanje Kosova i Metohije, te očekujemo da ova misija nastavi sa sprovođenjem svog mandata“, naveo je on.

Srbija snažno podržava princip multilateralizma, rekao je Selaković i istakao da se samo zajedničkim delovanjem, međusobnim usaglašavanjem i uvažavanjem mogu naći odgovori u suočavanju sa izuzetno složenim savremenim globalnim izazovima.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, jednim od izazova sa kojim se svet suočava, on je istakao da je Srbija tokom pandemije pokazala visok stepen odgovornosti i solidarnosti i donirala više od milion doza vakcina državama u regionu, ali i u drugim krajevima sveta.

Naveo je da Srbija visoko uvažava ulogu sistema UN u očuvanju mira i sprečavanju sukoba u svetu, što pokazuje i učešćem u mirovnim misijama UN i EU.

Selaković je rekao i da je Srbija posvećena sprovođenju Agende 2030 UN i primeni Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Ponovio je jasno opredeljenje Srbije da ostane ozbiljan i pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva UN.

Komentari

Vaš komentar