Selaković: Srbija ostaje na putu ka EU, ali moramo da preživimo do tada

Vesti 02. nov. 202112:16 > 15:4412 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je u Atini grčkim privrednicima okupljenim u Grčko-srpskoj komori za trgovinu i industriju da Srbija stabilno ostaje na putu evrointegracija i da je zahvalna grčkim prijateljima na pomoći u tom procesu, ali da do stupanja u punopravno članstvo mora da koristi sve mogućnosti za razvoj.

„U međuvremenu, zbog kompleksnih odnosa u EU, moramo da preživimo i razvijemo ekonomiju tako što ćemo prihvatiti sve raspoložive investicije iz svih delova sveta. Naša komparativna prednost je to što imamo slobodnu trgovinu i sa EU i sa Evroazijskom ekonomskom unijom, i sa Turskom, kao i CEFTA sporazum“, rekao je Selaković, saopštilo je Ministarstvo.

Prema njegovim rečima, druga komparativna prednost Srbije, kada je reč o stranim investicijama, jeste niska cena energije.

Predstavljajući ekonomske rezultate Srbije u proteklih nekoliko godina i investicione potencijale zemlje, Selaković je na radnom doručku sa grčkim privrednicima, kojem su prisustvovali i predstavnici grčke vlade, poručio da je Srbija danas najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

On je dodao i da je ovo prva godina u kojoj evropske ekonomije nisu najveći investitor u Srbiji i prvi put su to kineske kompanije, koje su i najveći izvoznici iz Srbije.

Selaković se u Atini sastao i sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, kojoj je zahvalio na podršci koju Grčka pruža Srbiji.

„Grčka podrška je prisutna u za dva nama izuzetno bitna pitanja, jedno je podrška pitanju od vitalnog značaja, a to je podrška našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu kada je reč o Kosovu i Metohiji, i izražavamo nadu da će se ta podrška nastaviti. Drugo je podrška našem članstvu u EU“, kazao je Selaković.

Selaković je izrazio zadovoljstvo uzlaznim trendom odnosa i saradnje dve zemlje i očekivanje i da će se po smirivanju epidemiološke situacije održati četvrti sastanak Visokog saveta za saradnju dve zemlje.

Katerina Sakelaropulu zahvalila je na nesebičnoj pomoći Srbije u vreme letošnjih požara, ocenivši je kao dokaz dubokih prijateljskih odnosa dve zemlje i naroda.

„Grčka želi strateški da pomaže Srbiji, a samit u Solunu održan 2003. godine je dobra osnova za ulazak zapadnog Balkana u EU. Mislimo da je to jedini put za bezbednost i stabilnost u regionu i dobrobit svih njegovih naroda“, rekla je Sakelaropulu.

„Uvek smo bili na istoj strani istorije“

Selaković je zahvalio šefu grčke diplomatije Nikosu Dendijasu na podršci Srbije po pitanju Kosova i Metohije, a Dendijas je pozvao Beograd i Prištinu da konstruktivno pristupe narednom sastanku u Briselu.

Grčka podržava pronalaženje rešenja za kosovsko-metohijski problem putem dijaloga o normalizaciji odnosa koji Beograd i Priština vode pod pokroviteljstvom EU, naveo je Selaković, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je istakao značaj strateškog partnerstva Srbije i Grčke koje je ozvaničeno stavljanjem potpisa 2019. godine prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Atini i održavanja Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke.

„Uvek smo bili na istoj strani istorije, borili smo se za isti sistem vrednosti, borili smo se da sačuvamo suvereno pravo naših naroda da odlučuju o svojoj budućnosti. Uveren sam da ćemo tu dobru tradiciju aktivno održavati i u budućnosti“, poručio je Selaković.

Dendijas je poručio da će Grčka nastaviti da pruža podršku evropskom putu Srbije koja pripada evropskoj porodici, kao i da Atina podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela, te da poziva sve strane na konstruktivan pristup u narednim rundama razgovora.

Dendijas je zahvalio predsedniku Vučiću, Vladi Srbije i srpskom narodu na pomoći u gašenju letošnjih požara u Grčkoj.

„Ove godine slavimo 200 godina nove grčke državnosti. Zajedno sa Srbijom bili smo uvek na istoj strani istorije. I danas smo uz srpski narod kako biste bili neodvojivi deo evropske porodice jer verujemo da tu pripadate“, rekao je Dendijas.

Komentari

Vaš komentar