Selaković: Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma u Ukrajini

Vesti 25. sep 202211:59 295 komentara
N1

Srbija, u skladu s normama međunarodnog prava, ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„To bi bilo potpuno suprotno našim nacionalnim i državnim interesima, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica“, istakao je Selaković na konferenciji za novinare.

On je, upitan o planu saradnje sa Rusijom potpisanom u UN, rekao da se radi o tehničkoj stvari, koja se obavlja od 1996. godine, a da sporazum napadaju „oni koji ga nisu ni videli“.

„Napadi na plan nisu ništa drugo nego traženje razloga da se Srbija napadne“, ocenio je Selaković.

On je objasnio da taj plan sadrži buduće poteze oko konsultacija u UN oko Kosova, o bilateralnim odnosima i multiratelarnim aktivnostima, a u njemu nema bezbednosne politike.

Govoreći o rezultatima prisustva njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, konstatovao je da je protekla nedelja bila u ovoj godini, a možda i u dužem periodu, najvažnija u spoljnopolitičkim aktivnostima zemlje.

„Na marginama Generalne skupštine Vučić i ja smo imali veliki broj susreta i sastanaka, koji se ne meri desetinama, nego stotinama“, naveo je Selaković i precizirao da se on susreo sa 95 ministara spoljnih poslova i potpisao 13 protokola, sporazuma i memoranduma.

Glavne teme sastanaka ticale su se Kosova, odbrane naših državnih i nacionalnih interesa, ali i unapređenja bilateralne saradnje, rekao je ministar.

Kao glavnu stvar, on je naveo susret Vučića sa američkim zvaničnicima, gde je, pored politike, bilo reči i o energetici – izgradnji solarnih panela, hidroelektrane „Đerdap 3“, kao i gasnim interkonektorima prema Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Selaković je napomenuo da je, što se tiče izgradnje „Đerdapa 3“, tu sutuacija specifična, jer je to zajednički projekat s Rumunijom i mogu da ga grade samo SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare