Selaković: Srbija i Nemačka ispunjavaju civilizacijsku obavezu

Vesti 10. sep 202112:37 6 komentara
NIKOLA SELAKOVIC
Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković pozvao je poslanike da podrže tri međunarodna sporazuma, među kojima je sporazum sa Nemačkom o ratnim memorijalima. Selaković je u Skupštini Srbije izjavio da ovim zakonom "Srbija i Nemačka ispunjavaju civilizacijsku obavezu prema potomcima onih koji su nestali u ratnim vihorima".

Nemačka je ratifikovala 2019. sporazum koji se oslanja na ženevske konvencije i dopunske protokole i osim što potvrđujemo da smo posvećeni principuma međunarodnog prava, potvrđujemo pred sobom da kao nacija ostajemo odani svojim etičkim principcima, rekao je ministar.

On je dodao da su odnosi Srbije i Nemačke kroz istoriju bili problematični, ali da se ovakvi sporazumi i ne potpisuju sa državama sa kojima imamo konstantno prijateljske odnose.

Pozivajući se na izreku da „Srbi opraštaju ali ne zaboravljaju“ ministar je rekao da to ni sada nije slučaj.

„Mi danas zaboravom ne amnestiramo neku prošlu Nemačku od odgovornosti za stradanje građana Srbije i srpskoga naroda, i svu štetu koja je državi naneta ali stavljamo jasnu barijeru između nas i prošlosti i onoga što su Nemačka i Nemci Srbiji i Srbima danas“, rekao je Selaković.

On je rekao da su Nemci mnogo puta napravili otklon od nacizma i da 76 godina posle ne postoje prepreke da se sa Nemačkom grade dobri odnosi.

Selaković je nabrojao nekoliko grobnica u kojima su sahranjeni srpski i nemački vojnici, te se osvrnuo na „srpsku etiku koja je utkana u nacionalno biće“.

Ministar spoljnih poslova pozvao je poslanike da podrže i sporazum sa Kiprom o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa a koji podrazumeva saradnju u zaštiti, spasavanju i uklanjanju posledica katastrofa.

Ovaj sporazum bi, dodao je, obezbedio dodatnu sigurnost, jer se unapređivanjem odgovora na vanredne situacije pojednostavljuju procedure za pružanje pomoći u slučaju požara, poplava ili klizišta.

Selaković je rekao da Srbija sa Kiprom ima tradicionalno dobre odnose i veoma poštuje dosledan stav Kipra o poštovanju suvereniteta države Srbije.

Poslanicima je predstavio i potvrđivanje odluke 2014/2 o izmeni Aneksa I Konvencije o prekograničnim efektima industrijskih udesa.

Potpisnici ove konvencije su obavezni da preduzmu mere, u cilju identifikacije opasnih aktivnosti na svojoj teritoriji, a izmenama se pristupilo zbog potrebe ažuriranja kategorija supstanci i smeša i njihovih graničnih količina.

Za sprovođenje zakona zaduženi su Ministartvo za zaštitu životne sredine, ministartvo poljoprivree i MUP Srbije, rekao je Selaković u Skupštini.

Poslanici bi o ova tri sporazuma trebalo da se izjasne do kraja dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare