Selaković: Srbija daje doprinos borbi protiv „Islamske države“ i terorizma

Vesti 11. maj 202216:59 3 komentara
TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ DEJAN ERAKOVIC

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković učestvovao je u Marakešu na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL i poručio da je borba protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma od prioritetnog značaja i da je Srbija aktivno uključena u suzbijanje tih izazova i pretnji na domaćem, regionalnom i međunarodnom planu.

Pročitajte još:

Selaković je naveo da Srbija ispunjava sve međunarodne obaveze u sprovođenju rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), posebno onih koje se odnose na uvođenje embarga na izvoz naoružanja, uključujući i zabrane koje se odnose na nedržavne aktere, terorističke organizacije i sa njima povezane pojedince, posebno napominjući da je Srbija potpisnica 15 međunarodnih konvencija za borbu protiv terorizma.

„Učestvujući u multinacionalnim misijama za održavanje mira u okviru UN i EU, Srbija na konkretan način doprinosi očuvanju regionalne i globalne bezbednosti“, rekao je Selaković i odao počast pripadniku Vojske Srbije, potpukovniku Dejanu Stanojeviću i njegovim kolegama, koji su 29. marta tragično izgubili život u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo.

„Srbija ne umanjuje značaj i važnost drugih međunarodnih foruma, zbog čega se od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i nesebično daje svoj doprinos međunarodnim naporima u borbi protiv ISIL, prevashodno kroz različite forme donacija u vojnoj opremi i municiji i učestvovanjem u obukama bezbednosnih snaga Iraka“, naglasio je on.

Selaković je dodao da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, pun doprinos daje aktivnim učešćem u okviru evropskih politika u borbi protiv terorizma, a ima i razvijenu stratešku saradnju sa Europolom.

On je posebno naglasio da Srbija u svom krivičnom zakonodavstvu ima instrumente da spreči i kazni podsticanje, organizovanje i učešće svojih građana u ratovima ili sukobima u stranim državama, navodeći da su naši pravosudni organi okončali postupke protiv sdam osoba koje su bile angažovane na stranim ratištima, a da je u toku više istraga protiv lica povezanih sa terorističkim delovanjem, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare