Selaković sa Varheljijem: Članstvo u EU je strateško opredeljenje Srbije

Vesti 16. maj. 202210:18 > 11:494 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Marina Maksimović

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

Selaković je rekao da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje, ujedno istakavši da je važno pružiti regionu podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i regionu, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Ministar je podvukao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu s Prištinom, dok je, kako je naveo, posvećenost druge strane ovom procesu upitna, naročito imajući u vidu podnošenje zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, koji ne doprinosi procesu normalizacije odnosa.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji.

„Mađarska jedan od ključnih partnera Srbije“

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Selaković je istakao da punopravno članstvo u EU ostaje strateško opredeljenje Srbije i da je nedvosmislena podrška Mađarske, kao jednog od ključnih partnera na tom putu, od velikog značaja.

Sagovornici su razmotrili širok spektar regionalnih i geopolitičkih tema, sa posebnim osvrtom na posledice sukoba u Ukrajini i uticaj konflikta na situaciju u Srbiji i Mađarskoj.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Mađarskoj na razumevanju za spoljnopolitičke pozicije i državne interese Srbije.

Selaković je sagovornika upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je Beograd dosledno opredeljen za postizanje rešenja dijalogom, dok sa druge strane takav stav izostaje, što potvrđuje i apliciranje Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Selaković i Genčovska: Vrlo dobri i stabilni odnosi Srbije i Bugarske

Selaković se sastao u Briselu sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Teodorom Genčovskom.

Konstatujući da su bilateralni odnosi vrlo dobri i stabilni, a politički dijalog razvijen i intenzivan, Selaković je naglasio da je potrebno staviti akcenat na jačanje ekonomske saradnje.

Izvor : Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar je podvukao da je jedna od prioritetnih oblasti saradnje sa Bugarskom energetika, ali je ukazao na mogućnosti za jačanje infrastrukturne, prekogranične i regionalne saradnje.

Ovom prilikom, šef srpske diplomatije zahvalio je Bugarskoj na podršci evrointegracijama Srbije i pozvao ministarku Genčovsku u zvaničnu posetu Srbiji.

Komentari

Vaš komentar