Selaković sa Eskobarom i Lajčakom: Srbija spremna za nastavak dijaloga

Vesti 03. feb 202214:23
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Mir i stabilnost su najviši državni interes, a Srbije je spremna za nastavak dijaloga s Kosovom, poručio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u razgovoru sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Pročitajte još:

Selaković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, istakao da je Srbija čvrsto na putu evrointegracija, da je u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva, te da se nada da će takvo opredeljenje biti i valorizovano otvaranjem pregovaračkih klastera.

Sagovornici su razmotrili niz regionalnih pitanja, a Selaković je istakao da je Srbija dosledna u nemešanju u unutrašnja pitanja susednih država i čvrsta u stavu da je sve nesuglasice potrebno rešavati demokratskim političkim dijalogom.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je sagovornicima preneo da smo spremni za nastavak dijaloga i otvoreni za postizanje kompromisnog dogovora koji će biti obostrano prihvatljiv.

Selaković je dodao da je Beograd ispunio gotovo sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni skoro devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ministar je sagovornicima zahvalio na ličnom angažovanju u tom procesu, ali i upozorio na opasnost od stalnih nastojanja Prištine da jednostranim potezima obesmisli dijalog i destabilizuje region.

Posebno se osvrnuvši na pitanje organizovanja predstojećih izbora u Srbiji na području Kosova i Metohije, Selaković je naglasio značaj prioritetnog rešavanja tog pitanja, podsetivši da su u protekle dve decenije svi izborni ciklusi koje je organizovao Beograd bili sprovedeni i na teritoriji naše južne pokrajine uz asistenciju OEBS.

Komentari

Vaš komentar