Selaković s Rohanijem: Postojana podrška Irana mnogo znači

Vesti 18. apr 202115:287 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ZORAN MIRKOVIC

Iran je država koja u međunarodnim organizacijama i forumima pruža principijelnu, stalnu i jasnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i podržava želju Beograda da se mirnim i diplomatskim sredstvima traži rešenje za pitanje Kosova i Metohije, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković je, drugog dana zvanične posete Iranu, razgovarao sa predsednikom Hasanom Rohanijem, predsednikom Parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom i ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je ukazao je da su na sastancima sa visokim državnim funkcionerima Irana, na prvom mestu sa Rohanijem, izražene „čestitke predsedniku Aleksandru Vučiću i samoj Srbiji na ozbiljnim ekonomskim reformama, ali naročito zbog svih mera koje je država preduzela u borbi protiv kovida-19“.

Postojana podrška Irana nama i te kako mnogo znači, rekao je Selaković na kraju zvanične posete toj državi, naglasivši da Srbija i Iran gaje veoma ozbiljne političke odnose, koje treba preneti i na polje ekonomske saradnje.

Iranska strana izrazila je veliku spremnost za produbljivanje i unapređenje saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede, i objasnio da najviše interesovanja postoji za nabavku semena i sadnog materijala, a takođe i za transfer tehnologija i iskustava, kao i saradnju naučnih i istraživačkih institucija i drugih ustanova, dodaje se u saopštenju.

Upućen je poziv ministru Branislavu Nedimoviću da u što skorijem roku poseti Iran sa delegacijom naših ljudi iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i prerađivačke industrije, koji bi bili zainteresovani da budu zastupljeni svojim proizvodima i na velikom iranskom tržištu, rekao je Selaković.

To je tržište koje broji više od 82 miliona stanovnika, a Iran je veliki uvoznik hrane, prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, naglasio je on.

Prvog dana zvanične posete Iranu, Selaković je razgovarao sa iranskim kolegom Mohamadom DŽavadom Zarifom, sa kojim je potpisao sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Selaković se sastao i sa zamenikom ministra za spoljnu trgovinu Hamidom Zadbumom.

Komentari

Vaš komentar