Selaković prisustvovao inauguraciji novog predsednika Kolumbije

Vesti 08. avg 202209:02 4 komentara
Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Branko Lazić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, prisustvovao je u Bogoti inauguraciji novog predsednika Кolumbije, Gustava Fransiska Petra Urege, kada je predstavnike zemalja Latinske Amerike upoznao sa argumentima Srbije u vezi Kosova i Metohije.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, on je novom kolumbijskom predsedniku preneo lične čestitke Aleksandra Vučića.

Pročitajte još

Prema navodima Selakovića, predsednik Kolumbije je izrazio želju da se što skorije sretne sa Vučićem.

Кolubija je četvrta po snazi latinoamerička zemlja, kako po broju stanovnika, tako i po ekonomskim parametrima, podsetio je Selaković, ističući da je to zemlja sa kojom Srbija može da razvija „brojne potencijale sveobuhvatne saradnje“.

Kostatujući da je inauguracija bila jedan od najposećenijih događaja u ovom delu sveta, on je naglasio da je to bila prilika i da razgovara sa nekoliko ministara spoljnih poslova, ali i drugim visokim zvanicnicima latinoameričkih država.

„Boravak u Bogoti i inauguracija predsednika Кolumbije bili su prilika da sa onima koji nas podržavaju afirmišemo naš stav po pitanju Kosova i Metohije, ali i da one koji su ga priznali upoznamo sa našim argumentima i izrazimo spremnost za razvoj saradnje u svim drugim oblastima“, rekao je Selaković.

On je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja Hulijom Sesarom Ariolom i naglasio da „Paragvaj podržava Srbiju po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta“.

„Naš je dosledni saradnik u međunarodnim organizacijama“, istakao je Selaković i ocenio da Srbija i Paragvaj, koje će sledeće godine obeležiti 140 godina diplomatskih odnosa, imaju brojne potencijale za saradnju.

Kako je saopšteno, Selaković se tokom boravka u Bogoti sastao sa i ministrom spoljnih poslova Brazila Кarlosom Alberom Frankom Fransom.

Prema njegovim rečima, „Brazil je naš najvažniji partner u Latinskoj Americi, obim trgovinske razmene je najveći kada su u pitanji zemlje ovog dela sveta, a dogovorili smo i razmenu poseta ekonomskih delegacija, kao i započinjanje redovnih političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova“.

„Brazil, kao nestalna članica Saveta bezbednosti UN, podržava poziciju Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji“, naglasio je Selaković.

On je zamolio je potpredsednika El Salvadora Feliksa Uljoa da razmotri pozicije i stav Srbije po pitanju Кosova i Metohije i ocenio da je ta država veoma zainteresovana za razvoj bilateralne saradnje u oblastima bezbednosti, sporta i poljoprivrede.

Selaković će naredna dva dana boraviti u zvaničnoj poseti Кostariki, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova i brojnim zvaničnicima. Posetu završava u Venecueli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare