Selaković pozvao španske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu

Vesti 04. maj. 202112:421 komentar
Podeli:
selaković španija
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković počeo je zvaničnu posetu Španiji sastancima u Kongresu poslanika, gde je imao susrete sa predsednicom Kongresa Marićel Batet, kao i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Pauom Mari-Kloseom i predsednicom Mešovitog odbora EU Suzanom Sumelso-Hordan, saopštilo je danas Ministarstvo.

Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i da ih karakteriše obostrana podrška po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje.

Navodeći da je politička saradnja znatno bolja od ekonomske i da Srbija želi da intenzivira ekonomske odnose sa Španijom, Selaković je pozvao španske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu.

Šef srpske diplomatije naglasio je da punopravno članstvo u EU jeste strateški spoljnopolitički cilj Srbije, te da je Srbija zahvalna Španiji na podršci u procesu evrointegracija.

Selaković je istakao da Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju i podršku Španije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i u međunarodnim organizacijama.

Beograd je posvećen dijalogu sa Prištinom i mirnom rešavanju pitanja Kosova i Metohije, rekao je Selaković i naglasio da Priština punih osam godina ne ispunjava svoju jedinu obavezu – formiranje Zajednice srpskih opština.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima, od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka intenzivnijoj saradnji, a sa tim ciljem je pokrenuta i inicijativa „mini Šengen.

Izrazivši zadovoljstvo što je u Skupštini Srbije formirana Grupa prijateljstva sa Španijom, koja broji 89 članova, Selaković je istakao da je to značajan podstrek kako parlamentarnoj, tako i sveukupnoj saradnji, zbog čega se Srbija nada i da će u parlamentu Španije biti formirana Grupa prijateljstva sa Srbijom.

Komentari

Vaš komentar