Selaković posetio Mauthauzen: Važno da se sećamo predaka

Vesti 15. jul 202120:244 komentara
Izvor: Jelena Milenković/Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obišao je memorijalni kompleks Mauthauzen i položio vence na vojničkim grobljima Rajferdorf i Ašah ukazujući da je izuzetno važno negovati kulturu sećanja na svoje pretke, saopšteno je iz ministarstva.

Pročitajte još:

„Veoma je važno da se sećamo svojih predaka koji su živote ugradili u temelje slobodne, suverene i samostalne Srbije koja i danas postoji, uzdiže se i razvija. Srbije koja danas sa Austrijom zajednički gradi škole i fabrike i ide putem neke bolje budućnosti“, rekao je ministar.

Selaković je rekao da je u Gornjoj Austriji, Lincu i okolini sahranjeno 50.000 Srba, podsetio je da danas tu živi i radi toliki broj njih, kao i da oni predstavljaju važnu sponu izmedju Srbije i Austrije, navodi se u saopštenju.

Selaković, koji boravi u zvaničnoj poseti Austriji, poručio je da od Austrijanaca Srbija može da nauči kako se ovakva mesta održavaju i koliko se drži do toga da se svaka žrtva obeleži.

„Naši preci su svoje živote dali da bi mi danas živeli u slobodnoj Srbiji, koja ne da na sebe, ali koja svakome pruža ruku prijateljstva da u miru gradimo bolju i svetliju budućnost“, rekao je ministar.

Mauthauzen je bio nacistički logor smrti u kom je ubijeno između 120 i 320 hiljada ljudi u periodu od 1938. do 1945. godine.

Selaković je u četvrtak položio vence na spomen obeležja srpskim internircima i logorašima stradalim u tom području tokom oba svetska rata.

Komentari

Vaš komentar