Selaković: Očekujemo od UN adekvatne reakcije na kršenje Rezolucije 1244

Vesti 11. okt 202113:44 2 komentara
Tanjug / Miloš Milivojević

Od Ujedinjenih nacija se očekuju blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 i ugrožavaju prava Srba, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković su razgovoru s pomoćnikom generalnog sekretara UN Miroslavom Jenčom.

Srbija se dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji, poručio je Selaković koji se sa Jenčom sastao na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

On je rekao da je za Srbiju kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti UN od suštinskog značaja, kako bi međunarodna zajednica bila redovno i transparentno informisana o događajima na terenu, posebno ako se u obzir uzmu stalna nastojanja Prištine da destabilizuje situaciju.

Stefanović je sagovornika upoznao sa nedavnim dešavanjima na administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji, ocenjujući ponašanje Prištine neprihvatljivim i opasnim po stabilnost regiona.

Od UN se, kako je rekao Selaković, očekuju blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva, a od Kfora da ostane statusno neutralan i da proaktivno deluje u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu.

Selaković je dodao da Priština sada novim antidamping merama na uvoz srpskih proizvoda nastavlja da opstruira proces normalizacije odnosa, istakavši da Beograd nastavlja da konstruktivno doprinosi dijalogu sa Prištinom i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja, ali da je neophodno da odgovoran pristup sprovođenju preuzetih obaveza konačno vidimo i sa prištinske strane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare