Selaković o protestnoj noti Hrvatske: Vređanje zdravog razuma

Vesti 14. mar 202111:14 > 11:54 3 komentara
N1

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je protestna nota Hrvatske zbog pretnji i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine na društvenim mrežama, pokušaj vređanja zdravog razuma i da je najbesmislenija od svih koju je Srbija do sada primila.

„Nemojte da nam vređate zdrav razum“, poručio je Selaković hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova, koje je poslalo protestnu notu zbog toga što su, kako je rekao, neki neodgovorni ljudi pretili na društvenim mrežama građanima Srbije hrvatske nacionalnosti, a samo četiri dana pre toga u hrvatskim medijima su iznete najbrutalnije uvrede na račun vlasti i građana Srbije.

Povezane vesti:

On je za TV Prva rekao da se u zvaničnim sredstvima informisanja u Hrvatskoj iznose „najbrutalnije uvrede na račun Srbije, njenog predsednika da je ekstremno isklompleksiran, ratni huškač i da su takvi i oni koji glasaju za njega“.

Uz sve to, prema rečima Selakovića, Srbi u Hrvatskoj svakodnevno su izloženi raznim pretnjama.

On je istakao da pripadnici MUP-a Srbije efikasno rade na utvrđivanju odgovornosti onih koji su pretili preko društvenih mreža i da će državni organi zaštititi podjednako pripadnike hrvatske nacionalnosti i sve građane Srbije.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je u protestnoj noti Srbiji izrazilo zabrinutost zbog brojnih slučajeva pretnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

„U Crnoj Gori je unosan sport za sve okriviti Srbiju“

Ministar Nikola Selaković negirao je da se Srbija meša u lokalne izbore u Nikšiću i ocenio da je evidentno da je u Crnoj Gori postao „unosan sport“ za sve okriviti Srbiju.

On je rekao da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih država i da je samo interesuju prava Srba u tim državama, pa i u Crnoj Gori.

„Naravno da se Beograd ne meša u izbore u Nikšiću. Ne pada nam na pamet“, rekao šef srpske diplomatije.

On je naveo da 28,3 odsto stanovništva Crne Gore čine Srbi.

„U Severnoj Makedoniji je 25,15 odsto Albanaca. Pogledajte njihova prava u Severnoj Makedoniji i prava Srba u Crnoj Gori“, rekao je Selaković.

Govoreći o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država Metjuom Palmerom, Selaković je rekao da ne očekuje „ništa epohalno“.

„Gospodin Palmer se decenijama bavi pitanjem Zapadnog Balkana i dobar je poznavalac prilika. Bio je plan da dođe sa Lajčakom, ali nije mogao zbog ograničenja putovanja pripadnicima američke administarcije. Logično je da do ovih razgovora dolazi nakon razgovora sa izabranim predstavnicima vlasti u Prištini“, naveo je Selaković.

Upitan da li dolazak Palmera ukazuje na ubrzanje u dijalogu sa Kosovom i da li očekuje pritiske, Selaković je rekao da je očekivano da će Srbija biti pod pritiskom i da to nije ništa novo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare