Selaković o izveštaju: Poziv na priznanje nezavisnosti Kosova

Vesti 24. feb 202117:22 14 komentara
N1

Predlog izveštaja Evropskog parlamenta, usvojen pred njegovim Spoljnopolitičkim odborom, na nedopustiv i neumesan način poziva države Evropske unije (EU) koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da promene mišljenje, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Iako većina njenih članica priznaje samoproglašeno Kosovo, Evropska unija kao krovni politički entitet godinama unazad nastoji da makar formalno zadrži poziciju statusne neutralnosti, a apel izvestioca Evropskog parlamenta Viole fon Kramon upućen grupi od pet država da priznaju samoproglašeno Kosovo predstavlja flagrantno odstupanje od dosadašnje političke prakse Brisela, naveo je Selaković u pisanoj izjavi.

POVEZANE VESTI

On je podsetio da se i dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU odvija uz poštovanje principa statusne neutralnosti i istakao da je to preduslov da se dođe do bilo kakvih trajnih i održivih rešenja.

Smatram da je, najblaže rečeno nediplomatski, a za pregovarački proces Beograda i Prištine nekorisno, što je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta dopustio da se lična lobistička inicijativa Viole fon Kramon pretoči u nešto što treba da bude zvanični dokument institucije EU, poručio je Selaković.

Očekujem, dodao je, da institucije EU time što će ostati statusno neutralne daju šansu dijalogu Beograda i Prištine i da ne budu deo problema, već deo rešenja kada je reč o stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare