Polemika oko mača na spomeniku Stefanu Nemanji

Vesti 27. jan 202118:53 > 21:33 19 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da ne razume polemiku koja se vodi na temu mača koji ima spomenik Stefanu Nemanji, "jer su svi srednjovekovni vladari bili vojskovođe". Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović kaže da su Stefanu Nemanju brusilicom odsekli krst i "zavarili" mač, i da se sve to dešava zato što građane Beograda "niko ništa ne pita".

„Ne znam zašto ima toliko polemike oko mača. Srednjovekovni vladari su imali funkciju vojskovođe, u suprotnom nisu mogli da budu vladari“, kazao je Selaković za televiziju Prva.

povezane vesti

Stefan Nemanja je državu stvarao u bici, a mač je najslikovitiji simbol stvaranja i ujedninjenja srpskih zemalja, dodao je Selaković.

Janko Veselinović kaže da su Stefanu Nemanju brusilicom odsekli krst i „zavarili“ mač i pita:

„Ko bi normalan u Beogradu glasao da se ukine ova železnička stanica, ko bi glasao da novac bacamo na trg umesto da uradimo kanalizaciju za naselja koje je nemaju, da ljudi u prigradskim delovima Beogradu dobiju vodu ili asfalt“, naveo je Janko Veselinović i dodao da su zbog toga potrebni slobodni izbori.

Veselinović je rekao da je Beograd jedini glavni grad u Evropi koji nema železničku stanicu i da Beograđani i turisti „lutaju“ da bi našli Prokop.

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, otkriven je večeras u centru Beograda, na rekonstruisanom Savskom trgu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare