Selaković: Na Kosovu dominantna ideologija mržnje, povampireni fašizam

Vesti 09. nov 202221:52 8 komentara
NIKOLA SELAKOVIC
REUTERS/Christian Mang

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je na Kosovu dominantna ideologija mržnje koja nastoji da potre i uništi sve što je drugačije.

Na memorijalnom koncertu povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, u Narodnom pozorištu, Selaković je rekao da Srbija neće dozvoliti sebi da „reaktivno, odgovarajući na ideologiju mržnje, i sama postane zatrovana mržnjom“.

„Ne nazivamo ni slučajno ni bezrazložno masovno nasilje nad nealbanskim življem na Kosovu i Metohiji iz 2004. godine Martovskim pogromom. To je naš signal i upozorenje da u srcu Evrope, nastale na antifašističkim tradicijama, na snazi imamo ništa drugo do povampireni fašizam“, kazao je Selaković.

Selaković je rekao da je Srbija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, „država koja je ponosna na svoju slobodarsku i antifašističku tradiciju i identitet“

„Srbija je država koja se dosledno zalaže za mir među narodima i biće u prvim redovima borbe protiv svih oblika političkog ekstremizma“, kazao je doskorašnji šef srpske diplomatije.

On je naveo da su razmere stradanja jevrejskog naroda u Holokaustu „večno upozorenje koliko čovek i njegovo društvo mogu nisko da padnu“.

„Postoje još neki narodi koji su u Drugom svetskom ratu stradali na sličan način, zato što ih je neko prepoznao kao manje vredne i nedostojne postojanja. To su svakako Romi, o čijem stradanju i dalje nedovoljno govorimo, ali to su i Srbi, jer i oni su na prostoru Nezavisne Države Hrvatske zatirani u skladu sa originalno antisemitskim konceptom: trećinu pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu proterati“, rekao je Selaković.

Selaković je kazao i da su „srpska kolektivna svest i državotvorna ideologija trajno oblikovane antirasizmom i antifašizmom“.

„Svojim ponašanjem danas, kao i u Drugom svetskom ratu, svedočimo da su naše osnovne vrednosti sloboda i pravda, kao jedini održiv temelj istinskog patriotizma“, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare