Selaković: Moramo da se prilagođavamo okolnostima, brži evropski put prioritet

Vesti 08. maj 202212:18 > 13:44 65 komentara
nikola selakovic
Attila KISBENEDEK / AFP

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da se Srbija trudi da potpuno samostalno donosi odluke koje se tiču njene sudbine, navodeći da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, a da je prioritet brži evropski put.

„Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, ali ono što je naš prioritetan cilj je brži evropski put da bismo promenili društvo, ojačali vladavinu prava, da bismo privlačili što više investicija, da bismo bili neko ko ozbiljno drži finansijsku disciplinu u javnim finansijama u trenutku kada to ne možete da nađete gotovo ni u jednoj državi u Evropi“, rekao je Selaković za RTS.

POVEZANE VESTI:

Navodeći da Srbija mora da se prilagođava određenim okolnostima, evropskim, globalnim, Selaković je rekao da je „u našim rukama postupanje naše države kada su u pitanju određeni zahtevi u procesu evropskih integracija“.

Kao razloge zbog kojih Srbija ulazi u evropske integracije Selaković je naveo da se gotovo 65 odsto trgovinske razmene obavlja sa članicama EU, da su najveći investitori i pojedinačni donatori iz EU, da je Srbija sa stotinama hiljada radnih mesta vezana za kompanije koje su u vlasništvu kompanija iz članica EU, da su četiri od osam suseda već u EU.

Navodi da je cena koju treba da platimo ona koju su plaćale i druge države koje su ulazile u EU. „Moramo da se trudimo da bude za nas što manja, da za što manje dobijemo što više, to je pravilo racionalnog poslovanja, pravilo dobre uprave“, kazao je Selaković.

Izvor: RTS

Konstatovao je da će Zapad tražiti da priznamo Kosovo, da bi mogli da kažu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da nema pravnog presedana.

„Zapad na određeni način vodi politiku koja ide ka tome. Borićemo se da ona ne ide u tom smeru, borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima, borićemo se još jače“, kazao je Selaković.

Priština ima većinu na svojoj strani, ali nema principe

Komentarišući zainteresovanost Prištine da uđe u Savet Evrope, Selaković je ukazao da nije tajna da Priština ima većinu država članica Saveta Evrope na svojoj strani, ali da nema principe na svojoj strani.

„Svako ko misli da ćemo na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku, vara se, nećemo“, kazao je Selaković i dodao da će se aktivirati svaka moguća politika odbrane interesa države Srbije i srpskog naroda na Kosovu

Kako prenosi RTS, Selaković je zamerio Javnom servisu jer se na video-zidu pojavila ilustracija na kojoj su granice Kosova bile označene kao državne. Novinarka je potom uputila izvinjenje gledaocima, a ilustracija je sklonjena sa ekrana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare