Selaković: Mnogo više od 10 država spremno da preispita odluke o KiM

Vesti 27. okt 202106:44 > 08:51 22 komentara
Nikola Selaković
FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Mnogo više od deset država je spremno da preispita odluke o Kosovu i Metohiji, izjavio je u intervjuu "Večernjim novostima" ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„Za nama je godina u kojoj je Srbija, kao mala, ali ponosna zemlja, rešena da ljubomorno čuva svoju političku samostalnost i vojnu neutralnost, bila prinuđena da se za svoje interese bori u složenom i problemima bremenitom političkom okruženju“, rekao je Selaković.

Vašingtonskim sporazumom, potpisanim u septembru 2020. godine, Kosovo se obavezalo da će na 12 meseci obustavi zahteve za ulazak u međunarodne organizacije, a Srbija je prihvatila da u istom periodu obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Pošto je taj rok istekao, ni Srbija ni Kosovo više nemaju obavezu da se pridržavaju te odredbe.

Ministar spoljnih poslova Vatikana dolazi u Srbiju

Selaković je rekao će ministar spoljnih poslova Vatikana Pol Ričard Galager 22. novembra posetiti Beograd.

Selaković je za Večernje Novosti podsetio da je nedavno u Vatikanu razgovarao sa nadbiskupom Galagerom i dodao da je njegova predstojeća poseta važna.

„Oni imaju principijelan stav nepriznavanja kosovskog separatizma kao državnosti i njihova podrška Srbiji znači izuzetno mnogo“, rekao je Selaković.

Upitan može li papa uskoro doći u Srbiju, on je odgovorio da Sveta stolica odredjuje spoljnopoltičku agendu poseta svog poglavara na osnovu komunikacija sa dominantnim hrišćanskim zajednicama u pojedinim zemljama.

„To znači da je realizacija papine posete Srbiji usko vezana i za glas SPC“, rekao je on i dodao da je uveren „da će dve crkve po tom pitanju ostvariti komunikaciju i razgovorati“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare