Selaković: Izostanak reakcije EU o „velikoj Albaniji“ ne doprinosi poverenju

Vesti 25. feb 202114:51 3 komentara
Selaković i Sanin
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Izostanak reakcije EU na izjave o "velikoj Albaniji" pobednika izbora na Kosovu ne doprinose izgradnji poverenja, ukazao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković generalnom sekretaru Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefanu Saninu.

Lider kosovske stranke Samoopredeljenje Aljbin Kurti, pobednik nedavnih parlamentarnih izbora, izjavio je ranije da bi glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije na eventualnom referendumu i ako bi ujedinjenje moglo da bude izvedeno na miran i demokratski način.

Selaković je dodao da dijalog Srbije i Kosova „karakteriše nedostatak poverenja“, ali da Beograd podržava rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i da je spreman da sarađuje sa svima koji mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja s Prištinom, saopštilo je Ministarstvo.

Brisel, naglasio je, za Beograd ostaje centralno mesto za dijalog.

„Značajan napredak u reformskom procesu“

Govoreći o evrointegraciji, Selaković je ocenio da „značajan napredak Srbije postignut u reformskom procesu“ nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora sa EU. Dodao je da reforme „ostaju u fokusu“ Vlade Srbije, „sa posebnim akcentom na vladavinu prava“.

Pošto prošle godine nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje, zatražio je podršku da se pokaže i spremnost EU za nastavak procesa, ukazujući da je Srbija u ovom trenutku spremna za otvaranje pet poglavlja za koja je podnela pregovaračke pozicije.

Uz to Srbija koja je prihvatila novu metodologiju radi unapređenja i ubrzanja pristupnog procesa, očekuje da uskoro dobije razjašnjenja Evropske komisije o njenoj primeni.

Srbija je, rekao je Selaković, zahvalna EU za podršku u oblasti strukturnih reformi, ekonomskih mera i za investicije, i pozvao EU da nastavi primenu Ekonomskog-investicionog plana za Zapadni Balkan koji će podstaći dalji ekonomski rast, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare